StoryEditor

V ČSSD to vrie. Sobotka odmietol výzvu na rezignáciu

27.10.2013, 18:31
Autor:
tasr, stltasr, stl
Predsedníctvo sociálnej demokracie schválilo výzvu na odstúpenie Bohuslava Sobotku z čela strany.

Predsedníctvo Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) schválilo dnes výzvu, ktorú predložil brniansky primátor Roman Onderka, na odstúpenie lídra strany Bohuslava Sobotku. Ten zrejme nebude ani súčasťou vyjednávacieho tímu strany, ktorý bude s potenciálnymi koaličnými partnermi hľadať možnosti vytvoriť budúcu vládu ČR. Informácie priniesla priamo z dejiska rokovania vedenia ČSSD spravodajská televízia ČT24.

Sobotka však neakceptoval výzvu predsedníctva jeho ČSSD na rezignáciu z čela strany.
Ako uviedol dnes večer v Prahe na tlačovej konferencii, nechce, aby strana prišla o autonómiu a bola pod vplyvom Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ). Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Sobotku môže z funkcie predsedu odvolať v tajnej voľbe iba Ústredný výkonný výbor ČSSD.

Podľa informácií iných českých médií hlasovalo za výzvu 20 členov predsedníctva ČSSD, proti ich bolo 13. Sobotka by podľa vedenia strany nemal byť vo vyjednávacom tíme, ktorý povedie Michal Hašek a v ktorom budú ďalej Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Jeroným Tejc.

Líder potenciálneho koaličného partnera sociálnych demokratov, hnutia ANO, Andrej Babiš v reakcii na dianie v ČSSD povedal: "Som šokovaný z toho, čo sa deje v ČSSD. Víťaz volieb destabilizuje našu politickú situáciu. Dúfam, že voliči ČSSD sledujú, čo sa tam deje". Podľa jeho slov by sociálna demokracia mala vziať na seba zodpovednosť víťaza volieb a ukázať národu, že je jednotná. Ak sa ČSSD rozdelí, zradí svojich voličov. Je to komplikácia pre celú politickú scénu.

Ako v prvej reakcii uviedol politológ Petr Just, "oslabuje to pozíciu ČSSD v očiach potenciálnych koaličných partnerov i voličov. Volič, ktorý to sleduje, musí byť z tejto situácie úplne zmätený a dezorientovaný. Pokiaľ sa ČSSD vnútorne nestabilizuje, môže to mať pre ňu zo strednodobého hľadiska fatálne následky".

Výkonná rada Občianskej demokratickej strany (ODS) vzala na svojom dnešnom niekoľkohodinovom rokovaní o povolebnej situácii na vedomie rozhodnutie voličov, ktoré niekdajšiemu vládnemu subjektu prisúdilo opozičnú úlohu. Súčasne rozhodla o zvolaní 24. kongresu strany na 17. alebo 25. januára 2014.

 


Výhra môže stáť Bohuslava Sobotku hlavu - Čítajte viac...


Ako informovali predstavitelia strany, pre ktorých bol výsledok predčasných volieb napriek aféram z nedávnej minulosti veľkým sklamaním, všetci vedúci funkcionári strany dávajú svoje funkcie na kongrese k dispozícii.

Ešte pred zástupcami ODS sa na prvom povolebnom zasadaní zišiel dnes poslanecký klub Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), ktorý potvrdil vo funkciách celé vedenie z predchádzajúceho volebného obdobia. Znamená to, že jeho šéfom zostáva Pavel Kováčik, podpredsedami budú Alexander Černý a Miloslava Vostrá.

Strana podľa slov Pavla Kováčika pre denník Právo zvažuje výzvu členom klubu, aby prehodnotili zvládnutie viacerých funkcií.

Komunisti mienia, ako zdôraznil, trvať pri rozdeľovaní parlamentných funkcií na rešpektovaní pomerného zastúpenia v orgánoch snemovne, čo by vzhľadom na ich výsledok malo znamenať vedúce posty v troch výboroch, dvoch komisiách a jednej stálej delegácii. KSČM by mala mať aj jedného podpredsedu dolnej komory českého parlamentu a do tejto funkcie navrhne svojho predsedu Vojtěcha Filipa.

 

 

01 - Modified: 2005-08-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi Japonskom a Čínou sa opäť iskrí
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:20