StoryEditor

JP Morgan čaká pokuta vyše 700 miliónov

17.09.2013, 10:27
Veľkú pokutu banka zrejme dostane za skrývanie obrej straty.

Americkú banku JP Morgan Chase vraj kvôli skrytej rekordnej strate čaká najnovšie pokuta vyše 700 miliónov dolárov.

Banka predpokladá, že zaplatí regulačným úradom obriu pokutu kvôli minuloročnej strate z obchodovania vo výške 6,2 miliardy dolárov.

Stámilióny dolárov
Niektoré zdroje tvrdia, že urovnanie vyšetrovania banky americkými a britskými úradmi kvôli rekordnej strate by mohlo banku stáť vyše 750 miliónov dolárov.

Úrady podľa americkej tlače vinia banku z nedostatočných kontrolných mechanizmov. Americký Senát už v marci podrobil JPMorgan veľkej kritike pre stratu 6,2 miliardy dolárov.

Tú firme vlani spôsobil obchodník Bruno Iksil prezývaný "londýnska veľryba". Banka podľa správy vyšetrovateľov ignorovala riziká a snažila sa stratu zatajiť.

"Banka prelievala miliardy dolárov v riskantných a exotických obchodoch. Potom straty skrývala pred investormi a verejnosťou," povedal v USA republikánsky senátor John McCain.

Kauza „londýnska veľryba“
JP Morgan je pritom podľa aktív najväčšou bankou v Spojených štátoch.

Americká prokuratúra minulý mesiac obvinila dvoch bývalých zamestnancov banky zo snahy zatajiť rozsah minuloročnej obchodnej straty. Bývalí pracovníci Julien Grout a Javier Martin-Artajo mali falšovať záznamy, aby zatajili straty v objeme stoviek miliónov dolárov.

Iksil medzi obvinenými nie je, pretože sa pred pár mesiacmi dohodol na spolupráci s úradmi.

Nedávno Groutovú a Martina-Artaja obžalovala porota z piatich trestných činov vrátane podvodu s cennými papiermi, sprisahania a falšovania záznamov. Túto správu dnes priniesol nemecký spravodajský server n-tv.de.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. september 2024 06:52