StoryEditor

Egyptská polícia zasiahla. Zabila desiatky ľudí

14.08.2013, 09:36
Autor:
TASRTASRredred
+VIDEO | Egyptská polícia zlikvidovala jeden z protestných táborov Mursího prívržencov.

Egyptské bezpečnostné sily dnes ráno úplne zlikvidovali menší z dvoch káhirských protestných táborov stúpencov zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Súbežne odštartoval aj policajný zásah v druhom, väčšom stanovom tábore, ktorý stále pokračuje.

Podľa Moslimského bratstva prišlo pri zásahoch o život minimálne 30 demonštrantov, čo však bezprostredne nebolo možné overiť z ďalších zdrojov. Podľa egyptského ministerstva vnútra zahynuli dvaja príslušníci bezpečnostných síl, informovala agentúra Reuters.

Egyptská štátna televízia ráno oznámila, že sa začal realizovať viacfázový plán na likvidáciu protestných stanových táborov, ktoré sú podľa armády nelegálne a podnecujú násilnosti.

Menší z táborov, na námestí Nahda v blízkosti káhirskej univerzity, sa už podarilo zlikvidovať. Polícia zablokovala prístupové cesty k táboru a za pomoci slzotvorného plynu rozohnala demonštrantov, ktorí mohli opúšťať námestie cez niekoľko zabezpečených koridorov.

Podobný scenár sa opakoval aj v prípade hlavného tábora pri mešite svätice Rábíje Adawíje v štvrti Madínat Nasr (Nasr City) na severovýchode Káhiry, kde sa už šesť týždňov zhromažďovali tisíce Mursího prívržencov.
Buldozéry odstraňovali barikády z pieskových vriec a tehál, ktoré v očakávaní zásahu postavili aktivisti Moslimského bratstva. Tábor obkolesili obrnené vozidlá a vo vzduchu hliadkovali vojenské vrtuľníky, armáda sa však do operácie priamo nezapojila.

Moslimské bratstvo označilo policajnú operáciu za krvavý pokus o umlčanie odporcov vojenského prevratu a vyzvalo obyvateľov na protesty. Policajti v oboch táboroch zadržali približne 200 osôb.

Európska únia dnes vyhlásila, že správy o usmrtení demonštrantov pri zásahu bezpečnostných síl v Egypte sú "nesmierne znepokojujúce" a vyzvala egyptské vládne orgány na umiernenosť. 

"Správy o mŕtvych a zranených sú nesmierne znepokojujúce," povedal Michael Mann, hovorca šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej.

"Znovu opakujeme, že násilie nie je cestou k akémukoľvek riešeniu a vyzývame egyptskú vládu, aby postupovala nanajvýš umiernene," dodal.

Predstavitelia egyptskej armády ešte v júli vyzvali islamistov, demonštrujúcich proti Mursího zosadeniu, aby sa dobrovoľne rozišli. V opačnom prípade im pohrozila ráznym zásahom. Vyzvali pritom obyvateľov protestných táborov, aby sa nepokúšali využiť ženy a deti ako ľudské štíty. Všetkým, ktorí sa dobrovoľne stiahnu, prisľúbila, že nebudú čeliť zatknutiu.

01 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 04 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 05 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 07:56