StoryEditor

Demonštranti v Moskve: V Majdane sa koncentruje všetko protiruské

21.02.2015, 15:41
Autor:
TASRTASR
Pri príležitosti prvého výročia revolúcie na Ukrajine sa zišli v Moskve tisíce ľudí, aby protestovali proti smerovaniu Ukrajiny na Západ.

Niekoľko desiatok tisíc ľudí sa dnes zišlo v centre Moskvy na demonštrácii pri príležitosti prvého výročia "fašistického prevratu" na Ukrajine. Polícia odhadla počet účastníkov na 35.000, ruské ministerstvo vnútra informovalo o asi 40.000 demonštrantoch.

Podľa agentúry TASS akciu zorganizovalo ruské hnutie Antimajdan. Jeho názov odkazuje na prozápadné protesty na Námestí nezávislosti v Kyjeve, známom ako Majdan, ktoré sa skončili krviprelievaním a viedli k zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Ten ušiel do Ruska presne pred rokom.

Demonštroval aj bývalý ukrajinský poslanec

Na demonštrácii sa zúčastnili aj vojnoví veteráni z Afganistanu, kozáci oblečení v uniformách, motorkári z klubu Noční vlci či mladí ľudia z rôznych mládežníckych organizácií. Podľa spravodajkyne BBC boli v dave i mladé ženy vo vetrovkách ozdobených portrétmi ruského prezidenta Vladimira Putina.

Medzi pochodujúcimi sa objavil aj Oleh Carjov, bývalý ukrajinský poslanec známy svojimi proruskými postojmi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname EÚ. Carjov pochodoval po boku šéfa motorkárskeho klubu Noční vlci Alexandra Zaldostanova, prezývaného "Chirurg".

Práve on založil v polovici januára spolu s ďalšími ruskými predstaviteľmi hnutie Antimajdan. Zaldostanov na demonštrácii vyhlásil, že cieľom hnutia je "nedovoliť rozkúskovanie štátu a nedovoliť 'piatej kolóne' rozštvrtiť našu krajinu ako v 90. rokoch".

Majdan bol "protiruský"

Podľa BBC skupina demonštrantov vo vojenských maskáčoch niesla transparent s nápisom "Majdan je choroba - a my ju vyliečime!". "Majdan prospieva nepriateľom Ruska!" stálo na ďalšom transparente. Väčšina demonštrantov obviňovala USA a Európu, že iniciovali zmenu režimu na Ukrajine.

"V Majdane sa koncentruje všetko protiruské," citovala agentúra DPA jednu z rečníčok demonštrácie, ktorej hlavná časť sa konala neďaleko Kremľa. Protesty na Majdane v Kyjeve podľa nej podporoval Západ a zmenili sa na "krvavý tanec smrti". V Rusku nikdy nenastane "farebná revolúcia" ako na Ukrajine alebo v Gruzínsku, povedala rečníčka.

"V týchto dňoch, keď sa mobilizujú nepriatelia Ruska, musíme pevne stáť na strane ruského prezidenta," povedal ďalší rečník. Demonštranti následne skandovali heslá ako "vlasť - Putin" alebo "ruský Krym".

 

01 - Modified: 2007-03-21 09:04:00 - Feat.: 0 - Title: Angola zrušila všetky rokovania s MMF
01 - Modified: 2024-03-29 21:20:45 - Feat.: - Title: V hre Fortnite je mapa Majdanu, výťažok pôjde na opravu nemocnice pri Mykolajive 02 - Modified: 2023-11-21 12:38:21 - Feat.: - Title: Šéf Európskej rady neohlásene pricestoval do Kyjeva na výročie Euromajdanu 03 - Modified: 2023-11-21 10:27:09 - Feat.: - Title: Protesty na kyjevskom Majdane boli prvým víťazstvom vo vojne, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2023-02-06 13:45:06 - Feat.: - Title: Putinovi hrozí povstanie. Rusov bažiacich po víťazstve, varuje poradca Kremľa 05 - Modified: 2022-02-21 20:06:48 - Feat.: - Title: Putin: Vstup Ukrajiny do NATO je len otázkou času. Ak neukončí vojenské operácie, bude zodpovedná za krviprelievanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:58