StoryEditor

Čína ukázala svoju silu, Pekingom sa valila najmodernejšia vojenská technika

03.09.2015, 16:30
Autor:
TASRTASRchocho
Čínske oslavy 70. výročia konca 2. svetovej vojny boli veľkolepé. Číňania pred očami svetových pozorovateľov ukázali svoju vojenskú techniku.

Čínska armáda predviedla dnes na veľkej vojenskej prehliadke v Pekingu svoje najmodernejšie zbraňové systémy. Prehliadka sa konala pri príležitosti 70. výročia porážky Japonska v druhej svetovej vojne, ktorá ukončila boje v Ázii. Prítomní boli aj ruský prezident Vladimir Putin, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či český prezident Miloš Zeman, ktorý bol jediným zástupcom Európskej únie na oslavách.

"Zdravím vás, súdruhovia. Pracovali ste tvrdo!"

"Pred sedemdesiatimi rokmi čínsky ľud oslávil veľké víťazstvo nad japonskou agresiou a zavŕšil boj proti fašizmu," začal svoju reč čínsky prezident Si Ťin-pching. Vojnu označil za nekonečný boj medzi svetlom a temnotou. "Cieľom spomienkových akcií je pripomenutie našej histórie a uctenie tých, ktorí obetovali svoje životy. Chceme tiež osláviť mier a otvoriť sa budúcnosti," vyhlásil čínsky prezident.

Na záver svojho vystúpenia oznámil, že Čína zníži počet vojakov o 300 tisíc. Za búrlivého aplauzu prizerajúcich, ktorí mávali malými čínskymi vlajkami, potom začala samotná prehliadka.

Čínsky prezident najprv prešiel okolo dlhého zástupu vojakov. "Zdravím vás, súdruhovia. Pracovali ste tvrdo!" opakoval čínsky prezident. "Zdravíme vodcu. Slúžime ľudu!" odpovedali mu vojaci. Následne absolvoval cestu okolo armádnej techniky, ktorá sa o pár sekúnd neskôr dala za preletu vrtuľníkov a lietadiel do pohybu.

Pozorovatelia v permanencii

Dianie v centre Pekingu veľmi pozorne sledovali zahraniční pozorovatelia, ktorí sa najviac zaujímali práve o prípadné novinky vo vojenskom potenciáli Číny. V tomto smere však podľa agentúry AP zrejme nedošlo k veľkým prekvapeniam.

Čína okrem iného domácej i zahraničnej verejnosti predviedla najnovšiu verziu svojich medzikontinentálnych balistických striel DF-5B, schopnú niesť jadrové hlavice. Ide pravdepodobne o raketu s najdlhším doletom v čínskom arzenáli, ktorá dokáže zasiahnuť akékoľvek miesto na svete, uviedla agentúra DPA.

Pozorovateľov tiež zaujali protilodné balistické strely DF-21D, schopné zneškodňovať veľké lietadlové lode. DPA v tejto súvislosti poznamenala, že Čína s nevôľou sleduje pohyb amerických lietadlových lodí v spornom východoázijskom regióne, kde má Peking územné spory so svojimi susedmi.

Čínska armáda sa dnes pochválila aj bojovými lietadlami J-15, známymi pod označením "lietajúce žraloky". Ide o stroje, ktoré dokážu štartovať a pristávať na lietadlových lodiach.

V rámci prehliadky predviedli tiež bombardér stredného doletu H-6K, schopný zasahovať ciele po celej Ázii a údajne aj podnikať jadrové útoky. Toto lietadlo má podľa DPA čeliť skupinám bojových plavidiel, ktoré sa sústreďujú okolo amerických lietadlových lodí.

Účastníci pekinskej prehliadky mohli vidieť aj najmodernejší typ čínskych bojových tankov tretej generácie 99A2, viacero druhov bezpilotných lietadiel, protilietadlových systémov, samohybných diel a rôznych ďalších zbraní.

Najväčšia armáda sveta

Podľa vojenského publicistu Lukáša Visingra Čína síce nepredstavila tak revolučnú techniku ako na májovej vojenskej prehliadke Rusko, aj on ale upozornil na rad nových zbraní.

"Najväčšiu pozornosť zaručene pritiahli nové balistické rakety DF-16 a DF-26 a protilodná balistická raketa DF-21D, ktorá sa verejnosti predstavila vôbec prvýkrát. Zaujímavá bola tiež pestrá škála systémov protivzdušnej obrany a tiež rôzna podporná či logistická technika, tú napríklad Rusi na prehliadke v Moskve neprezentovali vôbec. Pokiaľ ide o réžiu a dramaturgiu podujatia, tak Čína ju zvládla výborne, prinajmenšom rovnako dobre ako Rusi," povedal pre iDNES.cz Visingr.

Veľkolepú scénu v Pekingu celkovo vytvorilo vyše 12.000 vojakov, 500 kusov bojovej techniky a 200 lietadiel rôzneho typu. Čínska armáda je najväčšia na svete a v súčasnosti má 2,3 milióna vojakov.

Video: Reuters

01 - Modified: 2007-09-09 18:35:53 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Clarion
01 - Modified: 2024-04-25 09:44:33 - Feat.: - Title: Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-03 09:51:29 - Feat.: - Title: Fiat 128: Ukázal smer, motorizoval mnohé krajiny a jazdil ním aj samotný Enzo Ferrari 04 - Modified: 2024-03-23 08:44:19 - Feat.: - Title: Legendárna „embéčka“ má 60 rokov. Za raritné verzie dnes dostanete aj 40-tisíc eur 05 - Modified: 2024-03-20 10:44:57 - Feat.: - Title: Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:23