StoryEditor

Lotyšský umelec ukrižoval Putina. Rusi sú "extrémne znechutení"

18.05.2015, 18:30

Ruské úrady pobúrila socha ukrižovaného muža, ktorý nápadne pripomína vládcu Kremľa Vladimíra Putina. Autor diela, ktoré bolo vystavené pred bývalým sídlom KGB v centre lotyšskej Rigy, tvrdí, že exponát znázorňuje talianskeho biznismena. Ruskú ambasádu nepresvedčil: vo svojej protestnej nóte uviedla, že je "extrémne znechutená."

Šedovlasý muž v elegantnom obleku s purpurovou kravatou, pribitý k červenému krížu. Takáto socha sa objavila v centre lotyšskej Rigy. Exponát bol súčasťou historickej výstavy "Disidenti", ktorá bola inštalovaná pred niekdajším sídlom sovietskej tajnej služby KGB. Pri päte umeleckého diela bola pristavená stolička, ktorá návštevníkom exhibície umožňovala na sochu dosiahnuť a pribiť ju ku krížu ďalšie klince.

Teda ešte donedávna. Lotyšský spravodajský server Diena.lv cez víkend informoval, že výstava musela byť zrušená kvôli množstvo nešpecifikovaných "vyhrážok."

Ukrižovaná figurína totiž nápadne pripomínala ruského prezidenta Vladimíra Putina - a jej nohy, okoloidúcim najľahšie prístupné, sa čoskoro podobali ihelničke. "Je logické, že táto výstava je v centre Rigy. Sám (Putin) kedysi pracoval v tajnej službe a klince si zaslúži, "pochvaľoval si podľa denníka The Washington Post jeden z návštevníkov bezplatnej výstavy.

Ruskú ambasádu v Rige však kontroverzná inštalácia nenadchla. Naopak: na svojej oficiálnej facebookovej stránke publikovala rozhorčené vyhlásenie, v ktorom exponát označila za škandalóznu a neprijateľnú provokáciu a vyjadrila "extrémnu pobúrenie a znechutenie". Zastupiteľstvo dodalo, že lotyšskému ministerstvu zahraničia adresovalo protestnú nótu.

Ukrižovaný "Putin" vzbudil ohlas tiež za múrmi Kremľa. "Toto je zlé. Nech sa s tým vysporiada ten, kto to má na svedomí. Každopádne to nie je odraz bohvieako vysokej kultúrnej úrovne, "okomentoval exponát hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Autorom diela je lotyšský umelec, ktorý si želá zostať v anonymite; v rozhovore pre Diena.lv však uviedol, že k figuríne ho neinšpiroval Vladimír Putin, ale vytvoril ju na základe modelu svojho známeho, podnikateľa z Talianska. K afére sa vyjadrila tiež lotyšská diplomacia, podľa ktorej inštalácia neznázorňuje žiadnu konkrétnu osobu a mala by byť posudzovaná len ako umelecké dielo, uviedla stanica Slobodná Európa.

01 - Modified: 2007-06-05 04:14:00 - Feat.: 0 - Title: Vo štvrťfinále favorit Nadal, aj 125. hráč sveta Andrejev
01 - Modified: 2024-04-29 11:03:04 - Feat.: - Title: Výstava "Momenty, svetlá a tiene" nesie výrazné umelecké posolstvo 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-03-27 06:32:06 - Feat.: - Title: Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 15:18