StoryEditor

Albánsko, brána džihádu na Západ. Zbrane z Balkánu prúdia do rúk teroristov

24.01.2016, 12:40
Po hladine Skadarského jazera prúdia nelegálne zbrane aj granáty. Mohli medzi nimi byť aj samopaly použité pri útokoch v Paríži.

Rozľahlá plocha Skadarského jazera na hranici medzi Albánskom a Čiernou Horou neláka len milovníkov nedotknutej prírody. Na člnoch a rybárskych loďkách prúdia nelegálne zbrane, ktoré potom putujú ďalej na Západ. Ich pašovanie natočila talianska televízia.

Mimoriadne rozmanitá flóra a fauna robí zo Skadarského jazera vyhľadávanú lokalitu. Rozsiahla vodná plocha okolo 370 kilometrov štvorcových však nepasuje Skadarské jazero len do úlohy jednej z najväčších vtáčích rezervácií na našom kontinente.

Pušky aj granáty po vode
Ako upozornila talianska verejnoprávna televízia RAI, cez túto prírodnú hranicu medzi balkánskymi krajinami mieri aj množstvo nelegálnych zbraní. Ich pašovanie natočila a tento týždeň odvysielala v reportáži pod názvom Albánsko, vstupná brána džihádu.

Zbrane, od útočných pušiek až po granáty, prevážané v noci cez jazero na člnoch a rybárskych loďkách potom podľa televízie odtiaľ mieria ďalej na Západ. Stanica dokonca uvádza, že práve touto cestou sa do rúk teroristov dostal aj arzenál použitý pri novembrových útokoch v Paríži.

Krátko po tragických udalostiach informovali nemecké úrady o tom, že týždeň predtým pri náhodnej kontrole na diaľnici medzi Salzburgom a Mníchovom zadržali čiernohorského občana s automobilom naloženým množstvom zbraní. Muž v ňom prevážal automatické zbrane, ručné granáty aj výbušniny. Na GPS mal pritom nastavenú parížsku adresu.

Posledné informácie k prípadu hovorili o tom, že muž vo väzbe odmietal s políciou spolupracovať. Že by sa práve cez Skadarské jazero dostali zbrane do rúk atentátnikom, nezaznelo zo žiadnych oficiálnych miest. Krátko po útokoch však riaditeľ srbskej zbrojovky Zastava potvrdil, že zbrane použité v Paríži boli vyrobené v podniku v srbskom Kragujevci ešte pred rozpadom Juhoslávie.

Kalašnikov za 400 až 450 eur
A že práve zbrane z niekdajšej Juhoslávie predstavujú medzi rôznymi nelegálnymi skupinami žiadaný artikel, potvrdil talianskemu reportérovi aj jeden z natočených pašerákov.

"Najžiadanejšie sú samopaly, staré sovietske pištole a zbrane z bývalej Juhoslávie," odpovedal plynulou taliančinou otočený chrbtom ku kamere. Útočné pušky Kalašnikov možno podľa neho zaobstarať od 400 do 450 eur, cena granátov sa potom pohybuje medzi 60 a 70 eurami.

"Mieria do Európy. Ak sa dostanú do Európy. Môžu skončiť kdekoľvek," naznačuje muž, v akých rukách zbrane končia.

Púhych zhruba 80 kilometrov, ktoré v najužšom mieste delí Apeninský polostrov od albánskej pevniny, pritom už niekoľko mesiacov vyvoláva obavy medzi predstaviteľmi v Ríme. A nielen kvôli ilegálnemu obchodu so zbraňami.

"Existuje tu riziko, že by sa úsek z Albánska do Talianska mohol stať cez zimu novou migračnou trasou," povedal už v októbri pod podmienkou anonymity agentúre Reuters jeden z vysokých predstaviteľov EÚ. Panujú pritom obavy, že s utečencami by sa do Talianska mohli dostať aj teroristi napojení na takzvaný Islamský štát. Ten opakovane vo svojej propagande spomína Taliansko ako jeden zo svojich hlavných cieľov na európskom kontinente.

Taliansky denník La Stampa uviedol, že úrady z krajiny vlani deportovali 65 migrantov kvôli obvineniu z terorizmu. Chystali v Taliansku útoky alebo ho chceli využiť ako základňu k operáciám. Koncom novembra bezpečnostné zložky tiež rozbili taliansko-kosovskú teroristickú bunku, v ktorej našli veľa zbraní.

01 - Modified: 2008-01-16 20:42:11 - Feat.: 0 - Title: Drahé potraviny zvyšujú infláciu
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:27