StoryEditor

Český politik skončil za mrežami

03.04.2013, 00:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz

U našich západných susedov sa pre korupciu dostal za mreže ďalší politik. Bývalého senátora za ODS a exstarostu Chomutova Alexandra Nováka poslal včera súd do väzenia na štyri roky. Stalo sa tak 14 rokov od korupčnej kauzy, v ktorej ho usvedčili z prijatia úplatku 43 miliónov korún.

Chomutovský súd včera ráno rozhodol, že zdravotný stav nebráni Novákovi v tom, aby nastúpil do väzenia. Krátko nato ho polícia zatkla v jeho chomutovskej kancelárii. Mali totiž podozrenie, že by Novák mohol utiecť. "Nenašli sa dôvody na odklad výkonu trestu. Nezistili sa také ochorenia, ktoré by v súvislosti s trestom odňatia slobody bezprostredne ohrozovali život odsúdeného," povedala podpredsedníčka súdu Lenka Chalupová.

Novák má byť podľa informácií Českej televízie vo väznici na pražskom Pankráci. Jeho advokát Jan Růžek však tvrdí, že zatiaľ verdikt súdu nedostal. "Podľa najnovšej informácie, ktorú mám, tak už mal byť vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu. To je naozaj -- keď to poviem veľmi eufemisticky -- neštandardný postup," vyhlásil Růžek. Proti rozhodnutiu o neodložení výkonu trestu sa podľa Chalupovej dá podať sťažnosť.

Prípad úplatku sa datuje do roku 1999. Chomutov vtedy predal akcie Severočeskej energetiky a Severočeskej plynárenskej spoločnosti za viac než 317 miliónov korún nemeckej firme VNG Leipzig, ktorá za sprostredkovanie kúpy poslala 43 miliónov korún Petrovi Schmelovi. Podľa obžaloby však neskončili u neho, ale na rakúskom súkromnom účte Nováka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 00:31