StoryEditor

Pápež je pripravený pokrstiť mimozemšťanov: kto sme my, aby sme zavreli dvere

03.08.2015, 18:30
Vo svetle veľkého pokroku vo vedeckom bádaní a hľadaní mimozemského života sa pohli ľady aj vo Vatikáne. Výroky jeho predstaviteľov sú prekvapivé.

Vedci sú v súčasnosti bližšie ako kedykoľvek predtým v dejinách ľudstva k nájdeniu života mimo našu planétu. Minulý mesiac oznámila NASA objav exoplanéty Kepler 452b, ktorá je zatiaľ Zemi najpodobnejšou identifikovanou planétou. Z vyhliadky na nájdenie mimozemského života je nadšený aj Vatikán, píše The Independent.

Aj mimozemšťanov stvoril Boh

Súčasťou "lovu na mimozemšťanov" je aj veľký vatikánsky astronomický program. Vedie ho argentínsky jezuita otec José Gabriel Funes. Vatikánske observatórium má sídlo v talianskom mestečku Castel Gandolfo, kde má pápež letnú vilu. Tiež prevádzkujú teleskop v medzinárodnom observatórium Mount Graham na Arizonskej univerzite.    

Funes reagoval na nedávne oznámenie NASA o objave Keplera 452b so slovami, že ide o "skvelú správu." Ďalej dodal: "Je pravdepodobné, že tam bol život a možno dokonca inteligentná forma života. Ale nemyslím si, že niekedy stretneme Pána Spocka." Funes sa vyjadril, že neexistuje konflikt medzi možnosťou mimozemského života, vrátane jeho inteligentnej formy, a učením katolíckej cirkvi. "Tak ako na Zemi je rozmanitosť živočíšnych druhov, tiež mimo nej môžu byť iné bytosti, aj inteligentné, stvorené Bohom," povedal v roku 2008. "Nie je to v kontraste s našou vierou, pretože my nemôžeme dávať limity slobode Božej kreativity."

"Použijúc slová svätého Františka z Assisi, ak považujeme pozemských tvorov za bratov a sestry, prečo by sme nemohli hovoriť o mimozemských bratoch? Oni by predsa tiež patrili k stvoreniu," povedal. Funes sa zamyslel nad tým, čo by objav mimozemského života znamenal pre celkové chápanie zmluvy medzi Bohom a človekom. "Objav inteligentného života by neznamenal, že existuje ďalší Ježiš," povedal. "Vtelenie Božieho syna je jedinečná udalosť v dejinách ľudstva a vesmíru." A dodal: "Ak by bol inteligentný život (na inej planéte), nevnímam to ako rozpor s kresťanskou vierou."

Duša nie je o chápadlách

Teologická myšlienka, že ak Boh stvoril mimozemšťanov, potom Vatikán nie je v pozícii povedať, že Ježišov odkaz nie je pre nich, je v súlade s postojmi pápeža Františka k otázke mimozemského života. Minulý rok povedal František, že ak by za ním prišiel mimozemšťan a požiadal by o krst, neodmietol by ho. "Ak by napríklad zajtra prišla expedícia z Marsu a niektorí z nich by prišli sem...Marťania, hej? Zelení, s dlhými nosmi a veľkými ušami, tak ako ich kreslia deti...a povedali by, že chcú byť pokrstení! Čo by sa stalo? Keď nám Pán ukázal cestu, kto sme my, aby sme povedali nie, Pane, toto nie je prezieravé!...Kto sme my, aby sme zavreli dvere?" 

Táto debata pripomína časy ranej cirkvi, keď sa viedla polemika o krste pohanov. V Skutkoch Peter povedal: "Ak im dal Boh rovnaký dar ako nám, ktorí veríme v Pána Ježiša Krista, kto som ja, aby som si myslel, že môžem stáť v ceste Bohu?" Vatikánsky astronóm Guy Consolmango v roku 2010 povedal, že mimozemšťania,  ktorí sa snažia o krst, by sa ho od cirkvi mali dočkať, pretože "každá bytosť - bez ohľadu na to, koľko má chápadiel - má dušu."

Zaujímavé sú aj vyjadrenia Funesa o hľadaní života a pochopení vedy veriacimi. "Biblia nie je vedeckou knihou. Ak hľadáme vedecké odpovede na naše otázky v Biblii, robíme chybu." Namiesto toho, tvrdí, že Biblia, "odpovedá na veľké otázky, ako napríklad aká je naša úloha vo vesmíre?" Vedecké bádanie po živote mimo Zeme nám môže tiež "pomôcť pochopiť samých seba, pochopiť náš potenciál, ale tiež naše limity." 

01 - Modified: 2007-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je Helena Třeštíková
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:01