StoryEditor

Budúca česká vláda má hotovú programovú časť koaličnej dohody

07.12.2013, 18:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Budúca česká vláda ČSSD, hnutia ANO a KDU-ČSL má hotovú programovú časť koaličnej dohody, až na dane a čiastočne oblasť zdravotníctva. Oznámil to dnes kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka. Zrušený bude poplatok 30 korún u lekára a za recept, ale zostane poplatok na pohotovosti 90 korún. Podľa Sobotku je to spôsob, ako zabrániť zneužívaniu pohotovosti.

Informácie priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

O daniach budú musieť strany rokovať ešte raz v utorok večer 10. decembra, pretože sociálni demokrati trvajú na zavedení špeciálnej, druhej sadzby dane pre firmy. Takzvaná sektorová daň by sa mala týkať napríklad bánk. Ľudovci (KDU-ČSL) a hnutie ANO s tým nesúhlasia. Otvorená je aj otázka, ako bude vyzerať progresívne zdanenie fyzických osôb.

Musí sa tiež vyriešiť, ako bude zdravotníckym zariadeniam kompenzovaný výpadok peňazí, keďže Ústavný súd od januára úplne zrušil poplatok v nemocnici, ktorý bol dovtedy vo výške 100 korún denne. Riešiť sa bude aj podobná situácia lekární a ambulantných lekárov, kde bol tiež zrušený 30-korunový poplatok.

"Zhoda sa darila omnoho rýchlejšie, než sme si pôvodne predstavovali. Až na dve otázky v rámci návrhu programovej časti koaličnej zmluvy je už všetko hotové," povedal Sobotka. Podľa jeho ďalších slov v priebehu pondelka a utorka dopoludnia napriek tomu vznikne návrh programovej časti koaličnej zmluvy, ktorú strany dokončia na rokovaní v utorok večer. O kreslách vo vláde sa bude rokovať až po návrate šéfa ľudovcov Pavla Bělobrádka zo stáže v USA.

"Debata o tom, kto bude mať ministra poľnohospodárstva alebo školstva, nezabráni vzniku vlády," ubezpečil Sobotka.

Ľudovci si vybojovali právo veta v zásadných záležitostiach, v ktorých ich partneri nebudú môcť obísť. Šéf ČSSD Sobotka vysvetlil, ako by to malo vyzerať: ak majú byť návrhy pokladané za koaličné, musí ich schváliť viac ako polovica ministrov z každej strany, ktoré sa budú na vláde podieľať. O takýchto záležitostiach by potom mali strany hlasovať v parlament spoločne a nespájať sa s inými politickými partnermi.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek vyhlásil: "Akceptovali sme, že vo vopred vymenovaných a úplne zásadných záležitostiach rešpektujeme právo každého koaličného partnera, aby mal právo veta. Bohužiaľ, stále nedošlo k dohode v daňových otázkach. V súlade so svojím volebným programom sa bránime tomu, aby sa zvyšovali dane."

Prvý podpredseda ľudovcov Marian Jurečka sa po rokovaní o vláde vyjadril, že pre KDU-ČSL je dôležité, že sa jej podarilo nájsť zhodu na jej programových prioritách - ako je zníženie daňovej záťaže rodín alebo príprava zmeny v dôchodkovom systéme tak, aby bol v priebežnom pilieri zhodnotený aj počet vychovaných detí. Zmena sa podľa Jurečka dotkne aj exekúcií a pravidiel pre pôžičky, aby sa obmedzili úžernícke praktiky, informoval web iDNES.cz.

01 - Modified: 2005-10-13 20:31:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod sa opäť zlepšuje
01 - Modified: 2024-03-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nech zostane aj našim deťom. Ako idú Česi meniť dôchodky 02 - Modified: 2024-03-10 10:28:55 - Feat.: - Title: Česi na nás použili slovenský recept: suverénnu zahraničnú politiku 03 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 04 - Modified: 2024-02-06 11:16:37 - Feat.: - Title: Desať Fialových rokov 05 - Modified: 2024-01-26 12:31:15 - Feat.: - Title: Prísnejšie pravidlá pre držiteľov zbraní. Českí poslanci jednohlasne schválili nový zákon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:07