StoryEditor

Brutálny kat Džihádista John je zvláštny. Väzeň s ním musel tancovať tango

18.10.2015, 18:02
Autor:
chocho

V najnovšom popise "brutálneho kata" Islamského štátu (IS) tvrdí bývalý rukojemník, že jeho únosca nebol len sadistický, ale aj bizarný.

Daniel Rye, 26-ročný fotograf z Dánska, ktorý bol zajatý v Sýrii viac ako rok, povedal, že jeden z jeho väzniteľov bol aj muž známy z videonahrávok popráv IS, píše portál spravodajskej televízie CNN.

Rye opísal tento týždeň v interview pre britskú bulvárnu tlač stretnutie s mužom, ktorý je známy pod prezývkou "džihádista John".

"Zdvihol ma a musel som tancovať tango, John a ja," povedal dánskej televíznej stanici DR. "Viedol ma okolo väznice. Zrazu prišla zmena a zatlačil ma dole. Začali ma kopať a udierať. Skončili tým, že mi pohrozili odtrhnutím nosa kliešťami a podobné veci."

Známeho sadistu identifikovali ako Mohammeda Emwázího. Michael Weiss, spoluautor publikácie "ISIS: Vnútri armády teroru," povedal, že Emwazí je ako hlavná postava z literárneho diela "Mechanický pomaranč": so zlovestným zmyslom pre humor a mučenie. "Je to len ďalší prírastok ku chorým a zvráteným spôsobom ako IS mučí ľudí," dodal Weiss.

Bývalý analytik CIA Aki Peritz povedal, že je pravdepodobné, že Emwází, podobne ako mnoho iných v IS, potrebuje grotesku. "Chlapci, ktorí ovládajú túto organizáciu, mnoho z týchto chlapíkov, ktorí ovládajú svojich rukojemníkov, sú sadisti."

Weiss sa vyjadril, že podporovatelia IS kladú morálnu rovnosť medzi týranie podozrivých z džihádu americkými vyšetrovateľmi a desné zaobchádzanie so zajatcami v IS.

Ďalšie Emwázího video, ako stína hlavu zajatcovi, sa neobjavilo už od januára tohto roku a podľa Weissa nie je jasné, či sa "džihádista John" ešte v Sýrii nachádza. "V posledných pár mesiacoch sa jeho postavenie muselo zhoršiť, pretože jeho identita bola odhalená," povedal Weiss. "Zrejme utiekol. Už to nie je tá celebrita a hovorca, ako kedysi."

Daniel Rye bol rukojemníkom IS v Sýrii od mája 2013 do júna 2014. V zajatí sa stretával aj s Jamesom Foleyem, ktorého popravu džihádisti zaznamenali a zverejnili. Jeho smrť má na svedomí Emwází. Podľa slov Ryea bol Foley vrúcny a spravodlivý muž a to aj v drsných podmienkach zajatia, kde sa bojuje o každý kúsok jedla.

Rye povedal, že si zapamätal list na rozlúčku od Foleyho a prerozprával ho jeho rodine krátko po tom, ako bol prepustený.

"Bolo to hrozné. Bol to list od mŕtveho, rozlúčka s jeho rodinou, ak by som mal na to myslieť každý deň, bol by som troska," povedal Rye médiám.

Rye bol prepustený, keď jeho rodina zaplatila veľké výkupné, dva mesiace pred tým, ako bol Foley sťatý.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:26