StoryEditor

Hlboko v území teroru. Džihádistu Johna zlikvidovalo pozemné komando, tvrdia Briti

07.12.2015, 23:00

Na likvidáciu džihádistu Johna, vraha zahraničných rukojemníkov z propagandistických videí Islamského štátu, má zásadný podiel britské pozemné komando, napísal v nedeľu britský The Daily Mail. Osem mužov preniklo hlboko do teroristami držaného územia a vypustilo miniatúrne Drony, ktoré britského radikála lokalizovali a umožnili ho zabiť, uviedol denník s odvolaním sa na svoje zdroje.

Keď Pentagon v polovici novembra oznámil, že sa medzinárodnej koalícii vedenej Spojenými štátmi podarilo zlikvidovať Mohammeda Emwázího alias "džihádistu Johna", neslávne presláveného kata Islamského štátu a väzniteľa zahraničných rukojemníkov, bol na detaily veľmi tajnej operácie skúpy.

Podľa doteraz zverejnenej verzie sa zdalo, že sa zradikalizovaný Brit stal terčom leteckého úderu bezpilotných lietadiel, riadených zo základní vzdialených stovky míľ od Rakky, sýrskeho centra samozvaného kalifátu teroristov. Britský premiér David Cameron označil smrť Emwázího za "zásah do srdca Islamského štátu" a bez akýchkoľvek podrobností uistil novinárov, že Británia s USA pri sledovaní džihádistu Johna úzko spolupracovala.

Teraz, takmer mesiac po tom, denník The Daily Mail s odvolaním sa na svoje bezpečnostné zdroje odhalil, že smrť Mohammeda Emwázího bola výsledkom komplexnej rovnice, v ktorej riskovalo život osem príslušníkov britských špeciálnych jednotiek SAS (Special Air Service). Tých Američania vysadili hlboko v sýrskej púšti, odkiaľ sa britskému komandu podarilo preniknúť až na samý okraj džihádistami ovládanej Rakky, tvrdí The Daily Mail.

Päťdesiat kilometrov nočnou púšťou

Nebezpečná operácia sa spustila v noci 11. novembra, kedy sa tmou pohybovali dva americké transportné vrtuľníky Chinook so starostlivo vybraným 8-členným komandom Britov na palube. Svoj náklad vyložili na opustenom mieste v púštnej krajine, odkiaľ vojaci v špeciálnych džípoch vyrazili na juh, smer Rakka.

Po viac ako 50 kilometroch jazdy dunami, mimo sledovanej cesty, sa okolo tretej ráno dostali na dohľad mesta. Tu, približne 8 kilometrov od metropoly IS, sa utáborili, bez toho aby pritom na seba upútali pozornosť nepriateľa, a počkali do nasledujúceho večera.

12. novembra, keď padla tma, potom britský tím pripravil štyri nano-helikoptéry vybavené infračervenými a nočnými kamerami. Predprogramovaným cieľom drobných, sotva meter dlhých a pol kilogramu ťažkých dronov, bola Emwázího predpokladaná skrýša, šesťposchodová budova v Rakke.

Šťastní ako blcha

Prvé lietadlo okamžite vyrazilo a na mieste určenia začalo zaznamenávať pohyb podozrivých v okolí. Nahrávku prenášalo priamo na obrazovky veliteľstva SAS v britskom Hereforde a do ústredia amerických síl v katarskej Dauhe. O 8.30 mu došla energia a bol vystriedaný druhým dronom, ktorého potom okolo desiatej dopoludnia vystriedal tretí nano-vrtuľník.

Práve jemu sa konečne podarilo zachytiť kamerou vytúženú Emwázího tvár. "Americkí velitelia prevelili dron Reaper, vybavený strelami Hellfire," opísal vypätý okamih zdroj The Daily Mail. "O 11:40 sa objavilo auto a on do neho nasadol. Reaper zameral svoj cieľ a z džihádistu Johna sa stala minulosť. Chlapi boli šťastní ako blcha, že toho maniaka dostali."

Od februára, keď tajné služby odhalili maskovaného katana IS ako britského občana Mohammeda Emwázího, sa mladík kuvajtského pôvodu zaradil medzi primárne terče západných spojencov.

Napriek tomu trvalo takmer tri štvrte roka, než sa hľadaného teroristu podarilo zamerať a zabiť. Hviezda džihádistickej propagandy, ktorá po boku svojich obetí (novinárov Foleyho, Sotloffa či Gota, humanitárnych pracovníkov Henninga a Haines a ďalších) ochotne pózovala kamerám, sa stiahla do ústrania a neustále menila svoje miesto pobytu. Emwází sa tak úspešne vyhýbal ako koaličným lietadlám, tak snahám spojencov ho zamerať.

01 - Modified: 2007-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetová jednotka na trhu
01 - Modified: 2024-04-10 16:30:00 - Feat.: - Title: Drahé a poruchové. Americké drony na Ukrajine sklamali, na Rusov nestačia 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-28 12:46:22 - Feat.: - Title: Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov za menej ako dve hodiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:21