StoryEditor

USA sa domnievajú, že stíhačka bola zostrelená už v Sýrii. Druhého pilota zachránili

25.11.2015, 07:00
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Jedného z dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali po utorkovom zostrelení svojho lietadla nad turecko-sýrskou hranicou, zachránili sýrski vojaci.

Americký prezident Barack Obama a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovorili v utorok telefonicky o potrebe znížiť napätie s Ruskom po tom, ako turecké sily zostrelili pri hranici so Sýriou ruské vojenské lietadlo. Oznámil to Biely dom.

Obama vyjadril "podporu USA a NATO pre právo Turecka brániť svoju zvrchovanosť", uviedol Biely dom. "Lídri sa zhodli na dôležitosti deeskalovať situáciu a usilovať sa o opatrenia zamerané na zaistenie, že k takýmto incidentom znova nedôjde," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

Zasiahli ho v Sýrii

Americký predstaviteľ medzitým pre Reuters povedal, že Spojené štáty sa domnievajú, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka. Zdroj dodal, že tohto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

Ruský stroj sa podľa Putina nachádzal kilometer od tureckých hraníc a operoval v hornatých oblastiach provincie Latakia. Stíhačka bola podľa ruskej armády zasiahnutá raketou nad sýrskym územím. "Dopadlo na sýrske územie, štyri kilometre od (tureckých) hraníc," povedal náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj.

Jedného z dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali po utorkovom zostrelenie svojho lietadla nad turecko-sýrsku hranicou, zachránili sýrski vojaci. Francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 to dnes povedal ruský veľvyslanec v Paríži Alexander Orlov. Druhý pilot bol zastrelený zo zeme, keď zostupoval padákom.

Orlov vyhlásil, že Sýrčania nájdeného pilota vezú na ruskú základňu v Sýrii.

"Jeden člen posádky bol zranený paľbou pri zoskoku padákom a na zemi ho islamisti brutálne zabili. Druhému sa podarilo uniknúť a podľa poslednej informácie ho našli sýrski vojaci a mal by byť na ceste na ruskú leteckú základňu," vyhlásil Orlov.

Znepokojujúci vývoj

K záchrane pilotov ruská armáda poslala vrtuľníky, z ktorých jeden bol zasiahnutý paľbou zo zeme a o život prišiel ďalší ruský vojak. Zvyšnú posádku zostreleného vrtuľníka sa podarilo dostať do bezpečia.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric povedal, že generálny tajomník verí, že "znepokojujúci vývoj" podčiarkne význam jednoty a medzinárodnej spolupráce v boji proti násilným extrémistom v regióne, ako aj naliehavú potrebu nájsť riešenie sýrskeho konfliktu.

Dujarric povedal, že šéf OSN dúfa, že "vierohodné a dôkladné vyšetrenie incidentu objasní udalosť a pomôže predchádzať tomu, aby sa v budúcnosti opakovala".

01 - Modified: 2024-05-16 10:23:47 - Feat.: - Title: Z Bratislavy sa od včera lieta priamo do Istanbulu. Od soboty pribudne linka do Antalye 02 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 03 - Modified: 2024-05-13 18:26:23 - Feat.: - Title: Erdogan vedľa gréckeho premiéra potvrdil, že z niekdajšieho chrámu bude mešita 04 - Modified: 2024-05-09 13:41:41 - Feat.: - Title: Boeingu pri pristávaní v Turecku praskla predná pneumatika, nikto sa nezranil 05 - Modified: 2024-05-09 13:33:55 - Feat.: - Title: Turecká centrálna banka zvýšila svoju inflačnú prognózu, chce obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 09:23