StoryEditor

Do ulíc Madridu vyšli tisícky ľudí. Aby podporili "Španielsku Syrizu"

01.02.2015, 10:00
Autor:
redred

Najmenej 100 000 ľudí demonštrovalo v nedeľu v Madride na podporu ľavicovej strany Podemos (Môžeme), ktorá má pred tohtoročnými parlamentným voľbami v Španielsku stále viac priaznivcov. Strana akciu zvolala, aby dokázala, že "vôľa pre zmenu" nebola v krajine ešte nikdy taká silná, uviedla agentúra AFP. Podemos sa označuje za obdobu gréckej Syrizy, ktorá nedávno drvivo vyhrala voľby.

Pochod "za zmenu" sa začal v pravé poludnie na madridskom námestí Cibeles a smeroval do historického centra mesta. "Áno, je to možné, áno, je to možné," skandoval dav pod transparentami s heslami ako: "Tik tak, tik tak, nastal čas zmeny". Španielska televízia TVE uviedla, že v pochode išli státisíce ľudí, podľa polície ich však bolo menej, len vyše 100 000. Samotná strana tvrdí, že protestujúcich bolo 300 000.

Manifestácia sa uskutočnila necelý týždeň po volebnom víťazstve ľavicovej strany SYRIZA v Grécku, ku ktorej cieľom sa Podemos tiež hlási. Medzi španielskymi vlajkami sa na demonštrácii tak objavilo aj niekoľko gréckych.

Spolupráca so Syrizou

Vodca Podemosu Pablo Iglesias (na snímke) sa v Grécku aktívne zúčastnil predvolebnej kampane po boku vodcu Syrizy Alexisa Tsiprasa a dá sa očakávať, že mu za to Tsipras, teraz už ako nový grécky premiér, odmení.

Strana si získala množstvo priaznivcov práve vďaka charizme svojho vodcu, 36-ročného profesora politológie Iglesiasa. Ten dáva pred oblekmi prednosť džínsom a košeliam s vyhrnutými rukávmi a často opakuje slogany, ako napríklad ten, že Španielsko "riadia sluhovia bohatých" a že ekonomika musí slúžiť ľuďom ", opísala agentúra AP. "Chceme zmenu," vyhlásil v nedeľu Iglesias pred demonštrantmi. "Tento rok je rokom zmeny a my vyhráme voľby," dodal.

Podemosu sa podľa januárových prieskumov verejnej mienky v Španielsku darí pomerne dobre: v preferenciách ohrozuje pred decembrovými parlamentnými voľbami postavenie druhej Španielskej robotníckej socialistickej strany (PSOE). Vládnuca pravicová Ľudová strana (PP) sa drží zatiaľ na prvom mieste.

Pôvod v hnutí Occupy

Za štyri mesiace sa navyše konajú čiastočné regionálne a komunálne voľby, v ktorých členovia Podemosu chcú tiež kandidovať. Strana Podemos vznikla vlani v marci a zakladali ju aktivisti spriaznení s protestným hnutím Occupy. Zabodovala už v minuloročných májových voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých získala päť mandátov. Vtedy ju podporilo 1,5 milióna voličov.

"Ľudia majú plné zuby politickej triedy," povedala agentúre Reuters 69-ročná dôchodkyňa z Madridu Antonia Fernándezová, ktorá prišla na demonštráciu s rodinou.

Fernándezová, ktorá žije so svojím manželom zo spoločných mesačných dôchodkov v celkovej výške 700 eur, podotkla, že doteraz volila miestnych socialistov. Stratila v nich ale vieru vzhľadom k tomu, že sa nedokázali vysporiadať s následkami hospodárskej krízy a pristúpili na úsporné opatrenia.

Budúcnosť je v práci

"Ak chceme mať budúcnosť, potrebujeme pracovné miesta," povedala.

Španielsko sa spamätáva zo sedem rokov trvajúceho hospodárskeho prepadu ako jedna z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín eurozóny. Koniec recesie ale ešte nezmiernil ťažkosti tisícov domácností v krajine, kde takmer štvrtina aktívneho obyvateľstva je nezamestnaná.

Grécky ľavicový vodca Alexis Tsipras po volebnom víťazstve vyhlásil, že päť rokov úsporných opatrení, sprevádzaných "ponížením a utrpením", ktoré krajine stanovili medzinárodní veritelia, sú na konci.

01 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 02 - Modified: 2024-04-23 17:43:32 - Feat.: - Title: Španielsko opäť otvorilo kauzu odposluchov vlády, má nové indície od Francúzska 03 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:26