StoryEditor

Strach z Ukrajiny: Slovensko spúšťa kontroly

08.04.2015, 00:00
Pre situáciu na Ukrajine zriadi Slovensko nepretržitú kontrolu.


Dvadsaťštyri hodín denne. Sedem dní v týždni. Bezpečnosť Slovenska pod absolútnym drobnohľadom. Takýto režim si už aj u nás vyžiadala krízová situácia na Ukrajine. A preto padlo rozhodnutie: je nutné prijať nové systémové opatrenie, aby sa Slovensko vyhlo akýmkoľvek hrozbám. To má zabezpečiť nové stredisko, akýsi špeciálny tím Situačné centrum SR.

V praxi by tak zamestnanci tejto jednotky mali zbierať podrobné informácie o dianí vo svete, ktoré môže mať dosahy na Slovensko. Následne ich vyhodnotia a budú o nich informovať najvyšších predstaviteľov štátu. Formálne bude stredisko spadať pod Bezpečnostnú radu, ktorej predsedá priamo premiér. Novinku štát oficiálne ukázal v novele zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady.

„Centrum prispeje k aktívnejšej a pružnejšej činnosti výborov Bezpečnostnej rady,“ argumentujú predkladatelia zákona. Opodstatnenie centra vidí aj analytik. Môže podľa neho pomôcť najmä pri preventívnych i nevyhnutných opatreniach štátu. A to v čase nebezpečenstva. „Mal by to byť podporný prvok pre tvorbu rozhodnutí na najvyššej úrovni štátu,“ povedal expert na obranu Marian Majer.

Podrobnosti neprezradíme

Ako presne bude vyzerať nové centrum, koľko peňazí si vyžiada či aké technologické vybavenie bude mať, má povedať štúdia uskutočniteľnosti. Tú už pripravuje ministerstvo obrany, ktoré sa však ku konkrétnostiam zatiaľ nevyjadruje. HN odkázalo na úrad vlády, ktorý centrum formálne aj zastreší. Ten sa pri bližšom opise jeho fungovania však odvoláva na ochranu utajovaných skutočností.

Zriadenie riadneho centra by však podľa informácií HN malo vyjsť na niekoľko miliónov eur ročne. Aby mohlo fungovať riadne a nepretržite, malo by mať podľa analytikov aspoň 15 zamestnancov. Sídlo nového strediska by malo byť v priestoroch ministerstva obrany. Jeho zamestnanci by mali pracovať na zmeny, teda tak, aby centrum dokázalo fungovať nepretržite. Po schválení parlamentom by novinka mala začať fungovať od novembra.

Centrum má aj SIS

Takéto opatrenie pritom nie je na Slovensku úplnou novinkou. Od roku 2000 na ministerstve zahraničných vecí už funguje Dočasné situačné centrum, ktoré takisto hodnotí vývoj krízových situácií v zahraničí s dôsledkami na našu bezpečnosť. Sedia v ňom zástupcovia z ministerstiev vnútra, obrany a zahraničia, ale aj Úradu vlády a SIS. Ich presný počet sa nezverejňuje. „Zasadnutia sa konajú spravidla raz mesačne. Posledné takéto zasadnutie sa konalo 12. marca a témou bol vývoj v aktuálnych krízových oblastiach vo svete,“ uviedol hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Bývalý spravodajský dôstojník Vladimír Suchodolinský pritom upozornil, že podobné centrum funguje aj pod Slovenskou informačnou službou. Od roku 2013 totiž SIS zriadila takzvané Národné bezpečnostné analytické centrum, ktoré sa takisto zaoberá bezpečnostnou situáciou, no so zameraním najmä na terorizmus. Podľa Majera by sa však obe strediská nemali príliš prekrývať.

01 - Modified: 2007-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:41