StoryEditor

Obama má problém za miliardy

23.04.2013, 19:08
Autor:
npnp
Štátne dotácie mali v Spojených štátoch zneužiť milióny domácností.

Viac ako dve miliardy dolárov. Toľko peňazí zo sociálnych programov prezidenta USA Baracka Obamu sa najnovšie dostalo pod paľbu ostrej kritiky amerických republikánov.

Konkrétne ide o projekt dotovaných telefónov pre najchudobnejších Američanov, ktorý však zneužili milióny tých, ktorí na peniaze zo štátnej pokladnice nemajú nárok. „Náklady sa vyšplhali zo 143 miliónov pred pár rokmi na vlaňajších 2,2 miliardy,“ kritizoval Obamu republikánsky senátor David Vitter.

Program dotovaných telefónov Lifeline zaviedol ešte v roku 1984 vtedajší prezident Ronald Reagan. Cieľom bolo pomôcť najmä americkým farmárom v odľahlých častiach USA. Problém nastal v roku 2008, keď doň zaradili mobilné telefóny. Náklady začali raketovo narastať. Napriek kritike republikánov s tým prezident Obama nič neurobil a program je v platnosti doteraz.

Najnovšie sa však zistilo, že program je značne zneužívaný. Má totiž platiť len pre najchudobnejšie domácnosti s maximálnym ročným príjmom 14-tisíc dolárov. Napriek tomu poberá dotácie asi 17 miliónov domácností. Je to vysoko nad počtom tých domácností, ktoré by na ne mali mať nárok. „Najviac ma šokovalo, keď som sama dostala ponuku na dotovaný telefón. Prišla mi do apartmánu, v akom rozhodne nebývajú ľudia spĺňajúci kritériá na takýto program. Je to jasné plytvanie peniazmi,“ upozornila demokratická senátorka Claire McCaskillová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:15