StoryEditor

Nie sme takí blázni, aby sme nechali Britániu len tak vystúpiť z EÚ, vyhlásil Fico

18.12.2015, 20:04
Autor:
TASRTASR

Európski lídri nie sú podľa premiéra Roberta Fica takí blázni, aby nechali Veľkú Britániu len tak sa rozhodnúť o vystúpení z 28-členného bloku. "Budeme sa musieť dohodnúť. Nikto si nemôže dovoliť, aby vypadla z hry a nebola v Európskej únii," vyhlásil dnes po skončení dvojdňového summitu Európskej rady v Bruseli.

Na ňom sa diskutovalo o požiadavkách Británie na vnútornú reformu únie a s tým súvisiacim referendom o jej zotrvaní v EÚ. Fico rozhovory označil za veľmi racionálne. Zvyšok štátov nemá väčší problém s opatreniami týkajúcimi sa posilnenia právomocí národných parlamentov, dobudovania jednotného trhu, zníženia byrokratickej záťaže v únii či obmedzenia vplyvu rozhodnutí krajín eurozóny na tie, kde sa spoločnou menou neplatí.

K najcitlivejším bodom patrí úprava sociálnych dávok a voľného pohybu ľudí z EÚ prichádzajúcich do Británie. Tí by tam museli žiť a prispievať do systému štyri roky, aby mali nárok na dávky podpory v zamestnanosti alebo sociálne bývanie. Slovensko, ale aj ďalšie štáty sú striktne proti. "Nie je možné prijať rozhodnutie, ktoré by na štyri roky odložilo vyplácanie dávok zamestnanosti. Bolo by to diskriminačné," ozrejmil Fico.

Vyjadril presvedčenie, že britský premiér David Cameron to zobral na vedomie a bude sa hľadať také riešenie, ktoré nebude porušovať základné princípy európskych zmlúv. "Chceme, aby Európska únia pokračovala ďalej, pričom je dôležité, aby to nebolo vnímané ako nejaké ústupky niekomu. Ak má prísť k nejakým zmenám vo vnútornom fungovaní EÚ, musí to byť dohoda všetkých a do tejto dohody by mala prispieť aj samotná EÚ svojimi vlastnými postojmi a pohľadmi," konštatoval slovenský premiér s tým, že by mal vzniknúť kompromis na vytvorení spoločného preventívneho mechanizmu proti zneužívaniu britského sociálneho systému.

Cameron stanovil za finálny termín pre referendum koniec roka 2017. Dnes však zatiaľ najvýraznejšie naznačil, že dúfa, že hlasovanie usporiada už na budúci rok. Vyhlásil, že lepšie podmienky pre členstvo Británii v únii sú pádnym argumentom, ktorý presvedčí čoraz skeptickejších britských voličov o zotrvaní krajiny v 28-člennom bloku.

 

01 - Modified: 2007-12-11 20:44:41 - Feat.: 0 - Title: Čo z toho, že bol náš
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:29