StoryEditor

S príchodom nového pápeža hrozí koniec sveta

08.03.2013, 23:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Podľa apokalyptického proroctva bude posledný 112.pápež príčinou zničenia Ríma.

Predpovedaný koniec sveta, ktorý mnohí očakávali v súvislosti s prelomom v mayskom kalendári, sa vlani v decembri nekonal, apokalyptické vízie však žijú ďalej a tentoraz súvisia s voľbou nového pápeža. Informoval o tom portál iHNed.cz.

Zmenu na pápežskom stolci totiž už tradične sprevádza pripomínanie proroctva stredovekého írskeho biskupa Malachiáša, ktorý podľa legendy v 12. storočia predpovedal osoby 112 pápežov, ktoré cirkev povedú až do jej zániku. Nový pontifikát bude posledným 112. vodcom katolíkov, za ktorého úradovania má nastať súdny deň, napísala agentúra APA.

Legenda o tom, že spolu so 112. pápežom príde "hrozivý sudca súdiť svoj ľud", možno nie je autentická. Podľa kritikov totiž zrejme vznikla ako neskorší podvrh. Ďalšia zase tvrdí, že vízie írskeho biskupa nemožno tak úplne zmiesť zo stola, pretože jeho charakteristiky budúcich pápežov niekedy boli prekvapivo presné.

Rím bude zničený
Posledného 112. pápeža Malachiáš nazýva Petrom Rímskym (Petrus Romanus). Práve on bude podľa proroctva moslimskou inváziou prinútený opustiť večné mesto a zomrie v exile veľmi bolestivou smrťou. Vzápätí bude Rím zničený. Označenie Peter Rímsky sa podľa APA každopádne na predpoveď výsledku nadchádzajúceho konkláve nedá príliš využiť: nehodí sa totiž pre žiadneho zo 115 kardinálov, z ktorých nová hlava cirkvi vzíde. Krstné meno Peter má jediný z nich: ghanský kardinál Peter Turkson.

Legenda hovorí o tom, že Malachiášovi sa niekedy okolo roku 1139, keď sa šiel pokloniť do Ríma vtedajšej hlave katolíckej cirkvi, zjavilo 112 pápežov zostávajúcich do zániku cirkvi. Kritici odmietajú Malachiášovo proroctvo ako podvrh zo 16. storočia a tiež ako možnú propagandu, ktorá mala v roku 1590 ovplyvniť priebeh vtedajších pápežských volieb.

Tí, kto Malachiáša bránia, poukazujú najmä na to, že v popise budúcich pápežov bol niekedy naozaj blízko pravdy. Napríklad pontifikát Jána XXIII., ktorý cirkev viedol v rokoch 1958 až 1963, označil za "pastiera a námorníka". To vraj podľa zástancov proroctva poukazuje na to, že tento pápež bol v čase voľby biskupom známeho prístavného mesta Benátky.

Trik Jána Pavla II.
Pomerne trefné bolo aj označenie Jána Pavla II. latinskou frázou "De Labor Solis" ("z námahy slnka"): podľa vykladačov táto fráza poukazuje na zatmenie slnka. Karol Wojtyla sa narodil 18. mája 1920 počas zatmenia slnka, úplné zatmenie slnka z augusta 1999 pripadlo na obdobie jeho pontifikátu a tiež v deň jeho pohrebu došlo k úplnému zatmeniu nad Tichým oceánom.

Okrem Malachiáša má však Vatikán aj ďalšiu legendu spätú s koncom sveta a číslovkou 112. V rímskej Bazilike svätého Pavla za hradbami sa nachádza reliéf so 112 mozaikovými medailónmi pre minulých a budúceho pápeža. Chvíle, keď budú všetky medailóny obsadené - čo sa stane po konkláve, vraj však možno vnímať rôzne: buď ako moment konca sveta, alebo návrat Ježiša Krista na zemi.

Apokalyptickým predpovediam sa navyše postavil Ján Pavol II., ktorý sa predpovede snažil oklamať jednoduchým trikom - počas jeho pontifikátu bolo do baziliky doplnených ďalších 25 prázdnych medailónov.

ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:31