StoryEditor

Maďari chcú vypočuť Snowdena. Kvôli odpočúvaniu politikov

21.01.2014, 15:42
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vyšetrovacia komisia maďarského parlamentu, ktorá má preveriť maďarské súvislosti kauzy nezákonného odpočúvania americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), by chcela vypočuť aj bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena. Podľa agentúry MTI to vyplýva z vyjadrenia predsedu komisie Mátého Kocsisa.

Komisia, ktorej zriadenie poslanci maďarského parlamentu schválili 10. decembra, sa dnes zišla po prvý raz. Jej členovia by chceli položiť niekoľko otázok aj Edwardovi Snowdenovi, a to napríklad prostredníctvom videokonferencie. Samotný predseda komisie Kocsis však pripustil, že je len malá šanca na uskutočnenie tohto zámeru.

Na nadchádzajúcej schôdzke predvolá komisia ministra vnútra Sándora Pintéra, šéfa rezortu diplomacie Jánosa Martonyiho a štátneho tajomníka zodpovedného za riadenie úradu vlády Jánosa Lázára.

Podpredseda komisie za vládny Fidesz Gergely Gulyás navrhol, aby vypočuli maďarských a amerických diplomatov, medzi nimi aj nového veľvyslanca USA, ktorý má čoskoro prísť do Budapešti.

Podľa podpredsedu komisie za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Imreho Iváncsika by vyšetrovací orgán parlamentu mal vypočuť veľvyslancov Maďarska vo Washingtone, v Londýne, Ottawe a Berlíne, ako aj niekoľkých šéfov chránených strategických maďarských subjektov.

Gulyás po neverejnej schôdzke komisie novinárom povedal, že na základe doterajších informácií je možné predpokladať, že odpočúvaní boli maďarskí politici, ale aj predstavitelia maďarskej hospodárskej sféry, čo maďarská politická elita zhodne považuje za hrubé porušenie práva na súkromie.

Člen komisie za opozičný ultrapravicový Jobbik Ádám Mirkóczki vyjadril presvedčenie, že komisia odhalí aj prípady, keď zo zahraničia financovali osobnosti, politikov a občianske združenia so zámerom ovplyvniť politickú a ekonomickú atmosféru Maďarska.

Úlohou osemčlenného výboru je zistiť, či NSA odpočúvala osoby z maďarského politického, verejného a hospodárskeho života. A ak áno, na aké účely použila získané informácie, k akým informáciám sa dostala a či maďarské tajné služby získali informácie týkajúce sa prípadnej snahy o ovplyvnenie suverenity Maďarska.

Informácie o tom, že NSA odpočúvala telefonické hovory v rôznych štátoch sveta, začali médiá zverejňovať 21. októbra, pričom sa odvolávali na dokumenty zverejnené Edwardom Snowdenom.

Okrem iného z nich vyplýva, že NSA zaznamenala údaje o hovoroch vyše 70 miliónov francúzskych občanov, avšak na rôznych úrovniach monitorovala aj hovory v Rusku, Brazílii, Mexiku a Austrálii, najviac ale v Afganistane, Pakistane, Iráne, Saudskej Arábii a Iraku.

01 - Modified: 2005-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky sa snažia zlepšiť plnenie rezerv
01 - Modified: 2022-12-02 19:20:56 - Feat.: - Title: Snowden dostal ruský pas, zložil prísahu vernosti Rusku. Vďaka občianstvu od Putina ho do USA nevydajú 02 - Modified: 2021-12-17 11:29:26 - Feat.: - Title: Vďaka vysokej miere zaočkovanosti budú voľní. Tejto krajine nehrozí sprísnenie opatrení 03 - Modified: 2021-08-11 10:46:02 - Feat.: - Title: Lupič ušiel z banky s piatimi miliónmi. Neuveríš, čo mal na sebe! 04 - Modified: 2021-08-02 12:52:39 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa v slovenskom aute v Maďarsku pokúsil prepašovať cez rakúsku hranicu 21 migrantov 05 - Modified: 2021-07-19 08:01:56 - Feat.: - Title: Odpočúvanie vďaka izraelskému programu. Vláda údajne používala v mobiloch sledovací softvér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:10