StoryEditor

Škandál v Grécku. Z lietadla vyhodili dvoch Arabov, pretože Židia sa báli teroru

06.01.2016, 16:01
Autor:
ČTKČTK

Palestínske vedenie dnes kritizovalo grécku leteckú spoločnosť Aegean, ktorá nechala kvôli protestu židovských pasažierov vysadiť z lietadla dvoch Arabov.

Ponúkla im síce ubytovanie a odvoz do hotela, kde počkali na ďalší let do Tel Avivu, ale podľa generálneho tajomníka Organizácie pre oslobodenie Palestíny Saíba Irikáta správanie Izraelčanov pripomína najhoršie časy juhoafrického apartheidu.

Protestovalo 70 Izraelčanov

Incident sa stal v nedeľu na aténskom letisku v lietadle z Atén do Tel Avivu. Spočiatku niekoľko izraelských pasažierov poukázalo na prítomnosť dvoch Arabov a obrátilo sa na posádku s tým, že sa necítia na palube bezpečne.

Postupne sa k protestu pripojilo až 70 Izraelčanov a hoci pilot nechcel Arabov vysadiť, oni sami nakoniec súhlasili s tým, že vystúpia a počkajú na ďalší let. Podľa izraelských a gréckych médií mali obaja muži izraelské doklady. Lietadlo odštartovalo s 90-minútovým oneskorením.

"Toto nehorázne správanie Izraelčanov pripomína najhoršie doby juhoafrického apartheidu a nelíši sa od politiky, akú vedie izraelská vláda proti Palestínčanom pod zámienkou zaistenia bezpečnosti. Vyzývame grécku vládu, aby proti rasistickým prejavom zakročila a aby obom pasažierom ponúkla kompenzáciu," uvádza sa v Irikátovom vyhlásení.

"Mal prenikavý a desivý pohľad"

Niekoľko židovských pasažierov dnes v izraelských médiách svoju požiadavku obhajovalo. Podľa jedného z nich obaja muži naháňali strach a ľudia sa domnievali, že sú to teroristi. "Mal prenikavý a desivý pohľad," povedal o jednom z Arabov rozhlasu muž, ktorý sa predstavil ako Nisim.

"Máme právo vyjadriť obavy. Nikto nepoukazoval na ich pôvod a nebol rasistický. Vyjadrili sme svoj názor objektívnym spôsobom, rovnako ako keď zbadáte na ulici niečo podozrivého, čo vás znepokojí. V prípade letu nemáte druhú šancu. Nebola to žiadna skupina barbarov a rasistov, ako nás niektorí popisujú. Keby sa, nedaj bože, niečo stalo, ocenili by nás," povedal Nisim.

Za dôkaz opodstatnenosti požiadavky pasažierov sa vraj dá považovať to, že sa nenašiel nikto, kto by sa dvojice zastal. "Ani jeden z pasažierov sa nezdvihol a nevyjadril opačný názor. To znamená, že všetci pociťovali to isté," povedal Nisim.

Medzi Arabmi a Židmi vzbĺkol v nedeľu spor, ktorý trval asi hodinu, informoval ruský server rt.com. Letecká spoločnosť dnes uviedla, že jej posádka nerozumela sporu vedenému v hebrejčine, ale židovskí muži trvali "veľmi hlasno a vytrvalo" na tom, že Arabi musia prejsť dodatočnými bezpečnostnými kontrolami.


 

01 - Modified: 2007-12-30 09:30:41 - Feat.: 0 - Title: Dôchodkový systém prejde od 1. januára viacerými zmenami
01 - Modified: 2024-04-12 21:01:44 - Feat.: - Title: Za útokmi na židovské objekty v Buenos Aires s 114 mŕtvymi stojí Irán, uviedol súd 02 - Modified: 2024-04-12 07:24:08 - Feat.: - Title: Izraelský minister Arbel chce, aby ultraortodoxní židia slúžili v armáde 03 - Modified: 2024-04-11 20:04:02 - Feat.: - Title: Imám z juhu Francúzska dostal ročnú podmienku za výzvy na zabíjanie Židov 04 - Modified: 2024-03-08 22:12:25 - Feat.: - Title: Aktivistka porezala obraz autora britského vyhlásenia, ktoré prisľúbilo sionistom domovinu v Palestíne 05 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:23