StoryEditor

Obama stratil moc, Ameriku ovládli republikáni

05.11.2014, 05:02
Republikáni získali väčšinu v oboch komorách Senátu. To znamená veľké problémy pre návrhy zákonov z dielne prezidenta Obamu.

Ostro sledované hlasovanie v USA o tretine nových senátorov a kompletne celej Snemovne reprezentantov skončilo. Väčšinu v oboch komorách Kongresu získali po ôsmich rokoch republikáni. To značne skomplikuje zostávajúce dva roky v úrade demokratickému prezidentovi Barackovi Obamovi.

Republikáni po ôsmich rokoch získali podľa priebežných výsledkov prevahu v oboch komorách Kongresu - v Snemovni reprezentantov aj v Senáte, kde doteraz mali väčšinu demokrati. Takýto výsledok napokon predpovedali aj predvolebné prieskumy.

Ako posledné sa volebné miestnosti v utorok o ôsmej večer miestneho času (v stredu ráno 6:00 SEČ) uzavreli na Aljaške a Havaji. Ostro sledovaný a veľmi vyrovnaný boj o obsadení postov sa viedol najmä o stočlenný Senát. Napriek veľmi tesným výsledkom sa republikánom podarilo zobrať demokratom šesť mandátov a v stočlennom senáte tak obsadia 52 kresiel. Senátorské kreslá prebrali demokratom v štátoch Západná Virgínia, Arkansas, Južná Dakota a Montana. Ako posledné medzi ich trofeje pribudli štáty Colorado a Virginia.

V Louisiane sa o víťazovi rozhodne až za mesiac, žiaden z kandidátov tam totiž nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Obamu čakajú neľahké dva roky
Triumf republikánov v Senáte ešte viac skomplikuje už aj tak neľahké spolužitie demokratického prezidenta Baracka Obamu s Kongresom. Až doteraz mal prezident podporu demokratov aspoň v Senáte, čo čiastočne vyvažovalo republikánske kraľovanie v Snemovni reprezentantov.

Dva zostávajúce roky jeho mandátu USA hrozí politický pat - v čele štátu bude stáť demokratický prezident, zatiaľ čo obe komory Kongresu budú ovládať republikáni. Obama tak môže len ťažko pomýšľať na to, že by presadil akékoľvek reformy, bez súhlasu republikánov navyše už ani nerozhodne o obsadení niektorých postov vo vlastnej administratíve.

Ak Obama bude chcieť vymenovať ministra, federálneho sudcu či veľvyslanca, musí to potvrdiť horná komora, takže teraz republikánov už neobíde. Prvá zaťažkávacia skúška príde čoskoro, pretože prezident musí navrhnúť nástupcu ministra spravodlivosti Erica Holder.

Obama ešte pred uzatvorením prvých volebných miestností podotkol, že mapa volieb do Senátu silne napomáha republikánom. O nových senátorov sa totiž tentoraz rozhodovalo v štátoch, kde sa voliči tradične prikláňajú skôr k republikánom.

Už teraz sa špekuluje o tom, že bude šéf Bieleho domu donútený obmeniť najvyššie postavených predstaviteľov svojej administratívy. Špekulácie o možnom striedaní na najvyšších postoch podporilo okrem iného odloženie návštevy Barmy a Vietnamu, ktorú plánoval minister obrany Chuck Hagel.

Už pred samotným hlasovaním prieskumy naznačovali, že Američania podľa všetkého vo voľbách potrestajú demokratov za politiku ich prezidenta. S Obamovou prácou je v súčasnosti spokojných len asi 42 percent Američanov. Na začiatku jeho šéfovania Bielemu domu v roku 2009 to pritom bolo o dvadsať percent viac.

Výsledky prieskumov medzi voličmi pred volebnými miestnosťami ale ukázali, že väčšina Američanov je nespokojná aj s republikánskymi lídrami. Skoro dve tretiny oslovených ľudí sa domnievajú, že ich krajina sa uberá zlým smerom. Opak si myslí len 31 percent Američanov, vyplýva z analýzy televízie CNN.

Republikáni získali aj dôležitých guvernérov
Republikáni neovládli len Senát a Snemovňu reprezentantov, získali aj guvernérske kreslá v mnohých dôležitých štátoch. Týka sa to z Texasu, Floridy, Michiganu či Wisconsinu. Oslavovali okrem iného aj v štátoch považovaných za demokratické bašty ako Massachusetts, Maryland či Illinois, ktorý je Obamovým domovským štátom. Naopak demokratom sa podarilo uspieť v Pensylvánii alebo New Yorku.

Nových guvernérov vyberalo 36 amerických štátov. Podľa agentúry AP republikáni majú istých guvernérov v 31 štátoch, demokrati iba v 15. Tieto čísla zahŕňajú aj guvernérske posty, o ktorých sa vo voľbách nerozhodovalo.

V Texase republikáni pod vedením Grega Abbota obhájili guvernérske kreslo, ktoré doteraz držal republikán Rick Perry. Perry je považovaný za možného republikánskeho kandidáta na prezidenta v roku 2016.

Demokrat Andrew Cuomo si udržal guvernérske kreslo v štáte New York, tento post zastáva od roku 2010. Cuomo by podobne ako republikán Perry mohol zasiahnuť do nadchádzajúce prezidentských volieb.

V štáte Rhode Island v tesnom súboji porazila demokratka Gina Raimondová republikánskeho soka Allana Funga a stala sa tak prvou ženou, ktorá v tomto štáte získala guvernérsky úrad.

Na výsledky hlasovania sa zatiaľ čaká napríklad z Aljašky, kde tesne vedie nezávislý kandidát Bill Walker nad republikánskym guvernérom Seanom Parnellom, alebo z Colorada či Connecticutu.

01 - Modified: 2006-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kinematograf Martina Šmatláka
01 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 02 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 03 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 04 - Modified: 2024-03-16 06:11:02 - Feat.: - Title: Bývalý americký viceprezident Mike Pence odmietol podporiť Trumpovu kandidatúru na prezidenta 05 - Modified: 2024-03-12 07:40:23 - Feat.: - Title: Trump v prípade zvolenia sľubuje prepustenie osôb uväznených za útok na Kapitol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:06