StoryEditor

Drsné rokovania v Kyjeve. Všetci zomriete, varoval poľský minister

21.02.2014, 23:25
Autor:
iDnesiDnes

Rokovania o zmieri na Ukrajine boli miestami veľmi vypäté. Svedčia o tom aj zábery spravodajskej stanice ITV News, ktorá zachytila ​​šéfa poľskej diplomacie Radka Sikorského po stretnutí s opozíciou. Predstaviteľa demonštrantov na nej varuje, že ak na zmier nepristúpi, zavládne v krajine stanné právo a všetci zomrú.

  
Podpis historickej dohody v Kyjeve. Zľava : Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, šéf ukrajinskej opozičnej strany udara Vitalij Kličko, poľský minister zahraničia Radek Sikorski a šéf ukrajinskej opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk.

Na záberoch stanice ITV News je vidieť skupinu politikov vychádzajúcich z rokovacej sály po rokovaní medzi predstaviteľmi demonštrantov (tzv. Radou Majdan) a európskymi politikmi. Poľský minister zahraničia je pritom ponorený do rozhovoru s jedným z opozičných politikov a rázne sa ho snaží presvedčiť k podpisu dohody.

"Ak to nepodpíšete, budete tu mať stanné právo, budete tu mať armádu. Všetci zomriete," varoval rozhnevaný minister. Na otázku novinára, či sa podarilo opozíciu presvedčiť k podpisu dohody, odpovedal iba odmerane: "Neviem". A potom náhlivo odkráčal k východu.

Sikorski spoločne so svojím nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom v Kyjeve pomáhal prerokovať dohodu o ukončení krviprelievania, počas ktorého od utorka zahynuli desiatky ľudí. Rada Majdan po stretnutí so Sikorským a Steinmeierom skutočne rozhodla, že zmier s režimom podporí.

Janukovyč a opoziční lídri Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok neskôr dohodu o ukončení krízy v krajine podpísali. Dohoda počíta s vytvorením novej koaličnej vlády, s obmedzením ústavných právomocí hlavy štátu as vypísanie predčasných prezidentských volieb.

Podpisovej ceremónie sa zúčastnil aj Sikorski a Steinmeier, na rozdiel od ruského splnomocnenca Vladimira Lukina. Steinmeier ani Sikorski novinárom neoznámili , či si demonštranti pre svoj ​​súhlas kládli nejaké podmienky.

Sikorski neskôr denníku Gazeta Wyborcza prezradil, že sa Radu Majdan snažil na podpis dohody presvedčiť všetkými možnými argumentmi. "Vrátane tých emocionálnych, ktoré sa týkajú našej poľskej histórie, úspešných aj neúspešných povstaní za slobodu," pripomenul poľské vzbury proti ruskej nadvláde.

01 - Modified: 2006-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budú nás reprezentovať
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:00