StoryEditor

N. Nazarbajev: Ambiciózny plán ťažby ropy

07.12.2003, 23:00

Kazachstan vykazuje v posledných troch rokoch stabilný hospodársky rast. V čom je kľúč k úspechu?
- Zriekli sme sa plánovaného hospodárstva, ale nie plánovania samotného. Naša stratégia sa opiera o dva piliere - máme otvorený hospodársky systém s vysokým podielom zahraničných investícií a súčasne efektívne šetríme. Kazachstan tak v krátkom čase prekonal "postsovietsku" krízu. A už pred dvoma rokmi Európska únia i USA uznali Kazachstan za štát s trhovým hospodárstvom - ako vôbec prvý zo Spoločenstva nezávislých štátov.

Kazachstan sa niekedy označuje aj za Kuvajt pri Kaspickom mori. Aká veľká je jeho závislosť od ropy?
- Za pätnásť až dvadsať rokov bude Kazachstan patriť k najväčším exportérom "čierneho zlata" na svete. Dokázané rezervy predstavujú asi 4 miliardy ton ropy a tri miliardy ton zemného plynu. Podľa nášho odhadu budeme v roku 2005 ťažiť 1,2 mil. barelov ropy denne - a o ďalších desať rokov produkciu strojnásobíme. Aby sme vyrovnali nepredvídateľné cenové výkyvy surovej ropy na svetovom trhu, z príjmov za jej vývoj sme zriadili rizikový fond, v ktorom sú už dnes dve miliardy dolárov.

Štyridsať percent vášho zahraničného obchodu pripadá na susedné Rusko, 95 percent vyťaženej ropy transportujete ruskými ropovodmi. Nie je Kazachstan príliš zraniteľný, ak Rusko zachváti ekonomická kríza, ako napr. v roku 1998?
- Vzťahy s Ruskom sú pre nás životne dôležité. Napriek tomu sa pred nevypočítateľným vývojom u tohto suseda dokážeme účinne chrániť. Už v roku 1993 sme vystúpili z rubľovej zóny a zaviedli vlastný menový systém.

Ako by ste charakterizovali vzťah k USA?
- Proces vzájomného zbližovania sa začal ešte v roku 1990, keď USA uznali Kazachstan ako nezávislý štát. S americkou pomocou sme zlikvidovali zbrane hromadného ničenia. Vývoj udalostí po 11. septembri 2001 umožnil overiť hĺbku a úprimnosť tohto partnerstva. Ako každý vie, Kazachstan vždy vystupoval proti terorizmu a antiteroristickú koalíciu podporuje všetkými dostupnými prostriedkami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:42