StoryEditor

Utečenci si v českom tábore vyrábali zbrane. Policajti ich našli

26.09.2015, 11:16

Policajti zabavili utečencom na izbách v tábore vo Vyšných Lhotách v Česku nebezpečné predmety, ktoré vyrábali z nábytku. Odlomenými kovovými nohami od stoličiek, jedálenskými nožmi alebo upravenými žiletkami sa zrejme chceli brániť pred spolubývajúcimi. Podľa zistení MF DNES polícia sprísnia kontroly izieb.

V tábore vo Vyšných Lhotách v okrese Frýdek-Místek sú najmä muži rôznych národností aj vyznaní, medzi ktorými vznikajú potýčky. Polícia ich izby doteraz kontrolovala niekoľkokrát mesačne, teraz vraj bude dôkladnejšie, píše portál iDNES.cz.

Bezpečnostná agentúra nedávno zistila, že zo spoločných priestorov zmizla časť nábytku, najmä stoličky s kovovými nohami. Zavolala preto policajtov.

"Mali sme podozrenie na konkrétne izby. Polícia predmety našla, nijako ich na izbách neskrývali. Že rozobrali stoličky, to sa stalo prvýkrát. Pri desiatich kontrolách možno nič nenájdeme a pri jedenástej áno," uviedla pre MF DNES hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Podľa oslovených psychológov je konanie utečencov prirodzené. "Pochádzajú z oblastí, kde život nemá prílišnú hodnotu. Každý muž tam má pri sebe nôž, mačetu či zbraň a pre nich je to prirodzená vec. Myslím, že v prípade konfliktu by ich použili, a to proti komukoľvek. Je to, ako keď zaženiete myš do kúta. Postaví sa na zadné a začne hrýzť," povedal psychológ Rostislav Nesnídal.

Podľa policajtov sú hádky medzi utečencami časté, takmer na dennom poriadku. Ku krvavým zraneniam ale doteraz nedošlo. Polícia šarvátky vždy rýchlo ukončí.

Aktivisti z neziskových organizácií si však myslia, že polícia konfliktom skôr predíde, keď režim v tábore zmierni a utečencom poskytne viac zábavy. Tí sa vraj v táboroch nudia a nemajú čo robiť. Zároveň žijú v neistote a zo stresu sa vybavujú zbraňami.
Užitočné by preto bolo, keby do tábora mohli dochádzať bežní ľudia, ktorí by za utečencov dochádzali.

"Radi by pomáhali a jazdili sa hrať s deťmi či s chlapmi šach a ďalšie hry, ktoré umožňuje obmedzený priestor," uviedol riaditeľ Organizácie na pomoc utečencom Martin Rozumek.

Pozrite sa, čo si o kvótach na prerozdelenie utečencov myslí Porota:

01 - Modified: 2007-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spotreba tepla by mala klesnúť
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:52