StoryEditor

Poľsko zaplavili protivládni demonštranti. Nesúhlasíme s premenou na Budapešť, skandovali

09.01.2016, 14:52
Autor:
ČTKČTK
Tisíce Poliakov vyšli dnes do ulíc takmer dvoch desiatok miest na demonštrácie proti ovládnutiu verejnoprávnych médií novou konzervatívnou vládou.

Nová poľská vláda má presvedčivú prevahu v parlamente. Poľská televízia a rozhlas majú od piatka nové vedenie.

"Televízia je vaša, ovládače sú naše!" a "Slobodná stanica, žiadna kolaborácia!" skandovalo niekoľko tisíc ľudí pred varšavským sídlom Poľskej televízie. "Nová vláda nám sľubovala médiá bez reklám, ale zdá sa, že budeme mať médiá bez divákov," vyhlásil na demonštrácii publicista Slawomir Sierakowski, obávajúci sa o slobodu slova v podmienkach, kedy je "miera vlastenectva regulovaná zhora". Varšavský zástupca primátora Jarosław Jóźwiak z opozičnej Občianskej platformy odhadol počet demonštrantov na 20-tisíc.

V stopách Orbána

"Ubránime ústavu! Nesúhlasíme s premenou na Budapešť!" volalo asi 350 ľudí v Rzeszowe v narážke na podozrenie, že Poľsko teraz kráča v stopách údajne autoritárskeho maďarského premiéra Viktora Orbána. Asi 500 ľudí demonštrovalo pred sídlom Poľského rozhlasu v Krakove.

"Sme tu, pretože je ohrozená sloboda médií, je ohrozená demokracia. Médiá sú dôležitá poistka demokracie. Ak sa nebudú smieť pozerať vláde na ruky, potom občania nebudú vedieť, čo vláda robí," vysvetľoval organizátor protestov Maciej Kijowski z Výboru na obranu demokracie (KÓD) v Lodži. "Dúfam, že sa nás zíde veľa a predvedieme svoj odpor. Tak, aby to počula aj vláda," dodal.

Terčom nevôle sú noví vládcovia krajiny zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského, ktorá v októbrových voľbách drvivo porazila predchádzajúcu vládu a získala rozhodujúcu väčšinu v novom parlamente, takže prvýkrát od pádu komunizmu v roku 1989 mohla vytvoriť jednofarebný kabinet. Vzápätí sa pokúsila ovládnuť všetky kľúčové pozície v krajine, vrátane justície.

Hlavný strojca je Kaczynski

KÓD v polovici minulého decembra dostal do varšavských ulíc 50-tisíc demonštrantov proti "diktatúre väčšiny".

Tentokrát veľa Varšavanov podľa denníka Gazeta Wyborcza prišlo demonštrovať s nálepkami "najhorší druh Poliaka", pretože takto nazval odporcov novej vlády Kaczynski, pokladaný za hlavného strojcu posledných zmien v krajine.

Okrem metropoly sa dnes podľa denníka demonštrovalo tiež v Krakove, Vroclave, Bydgoszczi, Lodži, Katoviciach, Gdansku a ďalších veľkých poľských mestách.

Nad počínaním poľskej vlády sa už pozastavila Európska komisia, ktorá chce v stredu rokovať o stave právneho štátu v Poľsku.

Konzervatívna vláda svoje kontroverzné kroky odôvodňuje snahou odstrániť z cesty chystaných reforiem prekážky, nastražené v priebehu predchádzajúcich ôsmich rokov liberálnymi vládami.

01 - Modified: 2008-01-02 11:14:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúske spolkové železnice kupujú za 400 miliónov EUR MÁV Cargo
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:05