StoryEditor

FBI vyšetruje streľbu v Kalifornii ako teroristický útok

04.12.2015, 20:17
Autor:
ČTKČTK

Žena zastrelená políciou spolu so svojím partnerom po usmrtení 14 ľudí podľa televízie CNN krátko pred útokom vyjadrila sympatie k teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Žiadne dôkazy o priamom napojení dvojice na islamských teroristov pri prehliadke ich domu však polícia nezistila, uviedol zástupca FBI na tlačovej konferencii.

"Na základe informácií a faktov, ktoré sú nám známe, teraz vyšetrujeme tieto strašné činy ako terorizmus," povedal novinárom zástupca šéfa losangeleského oddelenia Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) David Bowdich. Ak by sa priama inšpirácia potvrdila, išlo by podľa CNN o prvý útok s odkazom na IS na americkom území.

Niekoľko zdrojov oboznámených s priebehom vyšetrovania CNN a agentúre Reuters potvrdilo, že polícia objavila facebookový profil, na ktorom žena sľúbila vernosť Islamskému štátu a jeho lídrovi Abu Bakra Bagdádímu. Podľa vyšetrovateľov je zatiaľ objasnená len nepriama inšpirácia touto organizáciou, nie sú dôkazy o tom, že by IS k útoku v Kalifornii priamo nabádal.

Jeden z predstaviteľov spoločnosti Facebook dnes podľa agentúry AP uviedol, že Malíková sa na tejto sociálnej sieti prihlásila k Bagdádímu približne v čase kalifornského útoku.


Čítajte aj: Páchateľka streľby v Kalifornii prisahala vernosť Islamskému štátu


Malíková a jej o rok starší partner Syed Rizwan Farook podľa polície zastrelili v sídle úradu sociálnych služieb počas vianočného večierka 14 ľudí a ďalších 21 zranili. Podľa FBI je doposiaľ predčasné tvrdiť, či išlo skutočne o teroristický čin, či za ním boli ešte iné motívy.

Podľa vyšetrovacích zdrojov amerických médií bol syn pakistanských imigrantov Farook na diaľku v kontakte aspoň s jedným človekom zo zahraničia podozrivým z teroristickej činnosti.

Polícia získala pri domovej prehliadke dôkazy o tom, že bol útok veľmi starostlivo naplánovaný. Zároveň je zrejmé, že sa dvojica snažila zahladiť stopy a záznamy o svojej činnosti, lebo policajti objavili mnoho zničených pamäťových a komunikačných zariadení vrátane počítačových diskov či mobilných telefónov.

Kvôli množstvu viac ako 6000 nábojov, niekoľkých strelných zbraní a viac ako desiatky takzvaných rúrkových bômb, ktoré mal pár pri sebe či v dome, sa policajti tiež snažia zistiť, či neplánovali ďalšie útoky.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 05 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:03