StoryEditor

Lukašenkovi stavajú palác novodobí otroci

08.08.2013, 19:35
Pol tisícky severokórejských robotníkov poslal Lukašenkov spojenec, Kim Čong-un.

Obrovský luxusný Palác nezávislosti, ktorý si dal postaviť bieloruský prezident Alexander Lukašenko, budujú akoby novodobí otroci.

Pol tisícky severokórejských robotníkov poslal nedávno do Bieloruska Lukašenkov spojenec, vodca Kim Čong-un. Na gigantickej stavbe v Minsku pracujú dvanásť hodín denne v neľudských podmienkach. „Nie je to po prvý raz čo Lukašenko spoluprácuje so Severnou Kóreou. Tá svojich robotníkov využíva ako zdroj devíz, pretože jej odovzdávajú až polovicu svojho platu,“ povedal pre HN expert Ondřej Soukup.

Vládna budova v centre Minska má podľa Lukašenka svojim luxusom ohúriť zahraničných politických lídrov. Má byť miestom, kde sa budú odohrávať pompézne ceremónie. Palác má ukázať, aký veľký potenciál má Bielorusko. „Bude to demonštrácia toho, že máme v našej krajine všetko,“ vyhlásil o paláci Lukašenko.

Veľmi tvrdé podmienky a mizivé platy. Ako sa ukázalo, demonštrácia sily Bieloruska vzniká rukami severokórejských robotníkov. Do práce ich povolala firma Minskstroj. Jej šéf špeciálne cestoval do Moskvy, aby sa na spolupráci dohodol so severokórejskými diplomatmi. Tí sa preto nedávno rozhodli poslať Lukašenkovi na pomoc pol tisícky robotníkov zo Severnej Kórey. Neďaleko Minsku ich provizórne ubytovali v športovej hale. A odštarovali stavbu luxusného paláca.
Šéf firmy si odvtedy nemôže vynachváliť svojich nových pracovníkov. „Nepijú, nefajčia a majú železnú disciplínu. Nedávno za mnou prišiel ich nadriadený a povedal mi, že im dávame príliš málo práce. Pretože oni sú pripravení pracovať dvanásť hodín denne,“ povedal pre bieloruskú televíziu šéf spoločnosti Mikalaj Milaszewskij.

Bieloruská televízia ovládaná Lukašenkovým režimom pritom propagandisticky dodáva, že si ani samotní Bielorusi nemôžu vynachváliť pracovitosť a šikovnosť ich „hostí z Ďalekého východu“. To, o čom sa mlčí, je podľa expertov to, v akých podmienkach skutočne Ševerokórejčania v Bielorusku pracujú.

Luxus pre Lukašenka

Celý článok
nájdete v piatkových Hospodárskych novinách.
 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:21