StoryEditor

V Česku chcem podporiť rast, sľubuje Fischer

09.08.2013, 00:00
Nechcem zvyšovať schodok rozpočtu, chcem ušetriť na prevádzke štátu, tvrdí Jan Fischer.


Čo považujete za hlavné úlohy vlády Jiřího Rusnoka, ktorá bude v Česku vládnuť zrejme do predčasných volieb?
Už keď som nastupoval do úradu ako minister financií Rusnokovej vlády, určili sme si ako jednu z hlavných priorít vypracovať návrh štátneho rozpočtu Česka. Ďalšou bolo napríklad aj čerpanie a odblokovanie peňazí z eurofondov.

Kedy plánujete predložiť návrh štátneho rozpočtu? Stihnete to v priebehu pár mesiacov, ešte do možných predčasných volieb?
Rusnokova vláda musí predložiť poslaneckej snemovni návrh zákona o štátnom rozpočte do konca septembra. Samozrejme, ak by sa teraz rozpustila snemovňa, musíme s rozpočtom počkať na novú snemovňu. Respektíve na to, kým si snemovňa zvolí predsedu, pretože k jeho rukám vláda rozpočet predkladá. My však zatiaľ pracujeme so štandardným termínom, teda predložiť rozpočet poslancom do konca septembra.

A ak ho česká snemovňa neschváli?
V prípade, že nebude štátny rozpočet schválený do konca tohto roku, nastane v Česku takzvané rozpočtové provizórium. To znamená, že sa každý mesiac uvoľní jedna dvanástina výdavkov podľa rozpočtu z predchádzajúceho roku.

Aká bude vaša stratégia pri rozpočte? Dáte na rady Medzinárodného menového fondu, ktorý odporučil Česku menej šetriť?
Chceme zmeniť práve to šetrenie, a viac podporovať rast. Prioritou vlády a mňa ako ministra financií je zmeniť štruktúru výdavkov štátneho rozpočtu tak, aby sa viac zamerali na prorastové investície do dopravnej infraštruktúry, vedy, výskumu a vývoja či na znižovanie energetickej náročnosti.

Ktoré ďalšie najzásadnejšie zmeny to prinesie?
Budeme sa snažiť, aby štát dával viac peňazí na opravy a výstavbu ciest a diaľnic, aby viac podporil vedu a výskum, prípadne projekty zatepľovania budov. Budú to teda prorastové investície. Nechcem kvôli tomu zvyšovať schodok rozpočtu, plánujem ušetriť na prevádzke štátu. Hodlám taktiež využiť prostriedky, ktoré bezúčelne ležia na účtoch štátnych podnikov, napríklad Lesov ČR, aby pomáhali v boji proti nezamestnanosti.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:49