StoryEditor

Briti zverejnili video zneškodnenia útočníkov (video)

24.05.2013, 12:09
Autor:
TASRTASRzahrazahra

Britský denník Daily Mirror zverejnil dnes na svojej internetovej stránke amatérsky videozáznam zachytávajúci z vtáčej perspektívy okamih, keď polícia zneškodnila dvoch mužov podozrivých z brutálnej vraždy britského vojaka, ku ktorej došlo v stredu popoludní v londýnskej štvrti Woolwich.

Roztrasený, asi desať sekúnd trvajúci klip, zachytáva jedného z útočníkov, ako uteká k prichádzajúcemu policajnému autu s nožom v ruke. Vzápätí zaznie niekoľko výstrelov a muž padá na zem. Druhý muž vyzerá, akoby cielil zbraňou na policajtov, a tiež dostane zásah. Na záberoch počuť asi osem výstrelov a výkriky ľudí, ktorí boli svedkami brutálnej vraždy a následného policajného zásahu.

 

Britskí vyšetrovatelia už priznali, že dvaja útočníci pravdepodobne nepatrili k žiadnej islamistickej organizácii a konali na vlastnú päsť. Podobní osamelí vlci z radov radikálov, sú vážnou hrozbou. Dvoch mužov do útoku nepovažovali za vážnu hrozbu. Zrejme sa rozhodli až krátko pred útokom. 

Videozáznam podľa denníka nasnímal obyvateľ neďalekého bytového domu mobilným telefónom.

Hlavnými podozrivými z útoku sú dvaja občania Británie nigérijského pôvodu, ktorých strážia ozbrojení príslušníci polície v nemocnici. Stav jedného z nich je vážny.

Vrahom, ktorého fotografie so zakrvaveným nožom v rukách obleteli britské a svetové médiá, je podľa moslimských zdrojov Michael Adebolajo, pôvodne kresťan, ktorý konvertoval na islam v roku 2003. Bývalý vodca zakázanej islamistickej organizácie al-Muhádžirún (Emigranti) pôsobiacej v Británii Anjem Choudary identifikoval Adebolaja s tým, že potvrdil jeho účasť na viacerých demonštráciách tejto skupiny v minulosti.

Britský premiér David Cameron v reakcii na vraždu vyjadril znepokojenie z toho, že podľa jemu dostupných informácií boli útočníci dobre známi bezpečnostným zložkám Británie. Cameron vo štvrtkovom prejave zároveň vyzval britskú verejnosť na súdržnosť v ťažkých časoch. Urobil tak v čase, keď bezpečnostné zložky nevylučujú odvetné útoky voči moslimskej komunite, ktorá útok odsúdila, napísala agentúra DPA.

Británia sa pripravuje na strety s pravicovými extrémistami ako dôsledok brutálnej vraždy britského vojaka. Vláda preto do potenciálnych problémových oblastí vyslala posily. Celkovo sú na zásah pripravené posily v počte asi 1200 policajtov.

Analytici špecializujúci sa na terorizmus dnes pripustili, že pozornosť, ktorú médiá venovali záberom na páchateľov útoku v Londýne, môže extrémistov povzbudiť k odvete alebo k zopakovaniu podobnej brutálnej akcie. Zatiaľ však zaregistrovali len zvýšenú aktivitu diskutérov na danú tému na extrémistických internetových stránkach. Zatiaľ nič nesvedčí o príprave nejakej akcie.

Obeťou brutálneho útoku v štvrti Woolwich na juhovýchode Londýna bol 25-ročný Lee Rigby, ktorý bol od roku 2006 príslušníkom 2. práporu kráľovského regimentu strelcov a zúčastnil sa aj na misiách v Afganistane a na Cypre. Britská spravodajská stanica BBC dnes informovala, že v komunitnom centre v Langley sa predpoludním uskutočnilo modlitebné zhromaždenie na uctenie si jeho pamiatky.

Reverend Phillip Miller pre BBC uviedol, že je to príležitosť prejaviť podporu a spolupatričnosť rodine Rigbyovcov. Dodal, že v tejto situácii je mimoriadne dôležité rešpektovať súkromie pozostalých, ale "títo milí ľudia potrebujú vedieť, že ich komunita podporuje".

Pred domov Rigbyovcov v Langley sú kytice kvetov a susedia z okolitých domov netaja šok z Leeho násilnej smrti. V rozhovoroch s novinármi ho označili za "skvelého chalana", ktorý vždy chránil svoje sestry, odmalička sníval o kariére v armáde, bol skvelým bubeníkom v orchestri regimentu strelcov, milujúcim otcom dvojročného syna Jacka a veľkým fanúšikom klubu Manchester United.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 07:38