StoryEditor

Česi našli špióna v rozviedke

06.05.2013, 00:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Škandál v Česku. Dôstojník rozviedky ponúkal Rusom tajné informácie.

České ministerstvo obrany a armáda tajili niekoľko mesiacov jeden z najvážnejších prípadov ohrozenia bezpečnosti Česka v novodobej histórii. Podľa denníka Právo ponúkol jeden z dôstojníkov rozviedky Milan Š. Rusku, Ukrajine a Severnej Kórei veľmi citlivé informácie. Malo ísť napríklad o identity agentov alebo prístupy k tajným fondom. Ako odmenu mal dôstojník požadovať miliónové sumy.

Osemročné väzenie
Špionážny prípad odhalili v prvej polovici roka 2011. Vlani dôstojníka v tichosti odsúdili na osem rokov väzenia. Denník opisuje situáciu, keď vo februári 2011 na ruské veľvyslanectvo v Prahe doručil kuriér list. Jeho autor sa podpísal ako Chodec a pracovníkom ambasády ponúkol, že im za odplatu odovzdá utajované informácie z prostredia vojenskej rozviedky. Zároveň navrhol osobné stretnutie v čínskom pavilóne zámockého parku v stredočeskom Vlašime, kam aj dorazil.

Kontroverzná ponuka
Neskôr napísal údajne ďalší list a ako dôkaz k nemu priložil aj kópiu svojej identifikačnej karty. Bol ochotný poskytnúť za odmenu 800-tisíc českých korún v päťtisícových bankovkách veľmi citlivé informácie týkajúce sa pohybu, činnosti a úloh agentov rozviedky. „Prejavil ochotu podpísať spoluprácu s cudzou tajnou službou za milión českých korún a 25-tisíc eur,“ citujú české médiá informácie z rozsudku pražského mestského súdu z vlaňajšieho septembra.

Dôstojník českej rozviedky podľa verdiktu tvrdil, že má prístup k financovaniu operatívnej činnosti, ku konšpiračným zariadeniam, k identitám českých agentov, ich krycím prostriedkom, rozkazom a nariadeniam. Ponúkol im aj pomoc s inštaláciou technických prostriedkov do priestorov českej rozviedky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:33