StoryEditor

Hrdinka a "Satanova dcéra". Ukrajinská pilotka v ruskej väzbe hladuje už 50 dní

01.02.2015, 10:18
Ukrajinskú pilotku zatkli proruskí separatisti a odvliekli ju do Ruska.

Pre Ukrajincov je tridsaťtriročná pilotka Nadija Savčenková hrdinka, ruské médiá ju naopak označili za "Satanovu dcéru". Potom, čo ju v Donbase zajali separatisti, skončila v ruskej väzbe. Už päťdesiat dní tam drží hladovku. Tvrdí, že neprestane, kým nebude voľná, alebo nezomrie.

Savčenková so svojou hladovkou začala 13. decembra. Odvtedy len občas prikývne na transfúziu glukózy, aby neomdlela. Len na pravoslávne Vianoce si dopriala šálku čaju. "Vôbec s tým neplánuje prestať. Nedokázal som ju presvedčiť, "povzdychol si na Twitteri pilotkin právnik Mark Fejgin, ktorý obhajoval aj Pussy Riot.

Kríza na Ukrajine

Hladovka je považovaná za životu nebezpečnú po šiestich týždňoch. V tomto štádiu už sú podľa Rádia Slobodná Európa výrazne obmedzené mozgové funkcie, ľudia trpia aj stratou sluchu a zraku. Bez vitamínov a minerálov sa navyše Savčenková vystavuje zvýšenému riziku skorbutu či žltačky. Pilotke hrozí srdcové zlyhanie a sepsa.

"Jej zdravie sa zhoršuje. S každým ďalším dňom stráca hmotnosť, "povedal Fejgin 16. januára Slobodnej Európe. "Je vychudnutá a má prepadnuté líca. S jej telom sa dejú zmeny. "Kvôli drastickému úbytku telesnej hmotnosti napokon Savčenková musela byť tento týždeň prevezená do väzenskej nemocnice, uviedol Ilja Novikov, ďalší z jej advokátov.

Súd dôkazy ignoruje, tvrdia advokáti

Nadija Savčenková patrí k prvým ženám, ktoré absolvovali prestížnu akadémiu ukrajinského letectva. Bola tiež jedinou ženou v ukrajinskej armáde, ktorá sa zúčastnila misie v Iraku.

Po vypuknutí krízy v Donbasu sa pridala k dobrovoľníckemu bataliónu Ajdar, ktorému pomáhala s výcvikom. 17. júna ju však zajali separatistická donbaská ľudová milícia, ktorá ju odovzdala ruským úradom. Moskva ju následne obvinila z vraždy dvoch ruských novinárov.

Jej právnici tvrdia, že súdu poskytli nezvratné dôkazy o jej nevine. Podľa obžaloby pilotka vraždu novinárov koordinovala cez telefón. Dáta získané z telefónov oboch Rusov aj Savčenkovej však ukazujú, že v kritickom čase nikomu netelefonovala a bola navyše príliš ďaleko, aby sa na streľbe mohla podieľať. Novinári podľa Fejgina navyše zahynuli vo chvíli, keď bola už vyše hodiny v zajatí separatistov, uviedol Newsweek.

Súd sa však týmito dôkazmi vážne nezaoberal, tvrdí pilotkini advokáti. Novikov v piatok oznámil, že Rusko proti Savčenkovej nanovo vznieslo aj obvinenie z ilegálneho prechodu hranice. Sama Savčenková pritom tvrdí, že ju do Ruska odvliekli separatisti spútanú a s vrecom na hlave.

Medzinárodná imunita nestačí, znie z Moskvy

Kyjev prepustenie Savčenkovej považuje za prioritu. V októbri bola zvolená za poslankyňu parlamentu, čo jej otvorilo cestu do ukrajinskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, ktoré jej svojím prijatím zaručilo medzinárodnú imunitu a zároveň Rusko vyzvalo na okamžité prepustenie pilotky.

Moskva však trvá na tom, že ani jej novo nadobudnutá imunita nie je dôvodom na prepustenie. "Iba vyšetrovanie a súd môže posúdiť jej vinu. Pokiaľ nebude preukázaná, bude prepustená, "vyhlásil predseda ruskej Dumy Sergej Naryškin.

Savčenková, ktorá sama žiadnu korešpondenciu nedostáva, v liste vyjadrila vďaku všetkým, ktorí ju podporujú. Zároveň však odkázala, že je pripravená zomrieť.

"Viem, že ľudia na Ukrajine i na svete robia mnohé preto, aby zaistili moje prepustenie. Nikdy som takú podporu nečakala, veď Ukrajina aj celý svet majú teraz veľa problémov okrem toho môjho. Uvedomujem si, akú o mňa máte starosť a je mi hanba, že sama z väzenia nemôžem urobiť skoro nič. Preto som sa rozhodla bojovať jediným možným spôsobom - hladovkou, "napísala Savčenková 12. januára. "Dala som svoje slovo a neustúpime, kým sa nevrátim na Ukrajinu, alebo nezomriem v Rusku," dodala.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2007-03-03 14:00:07 - Feat.: 0 - Title: Skupina GfK zvýšila vlani tržby o 18,7 % na 1,1 miliardu EUR
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:23