StoryEditor

Na vojnový stav neexistuje dôvod, pochvaľuje si Kyjev prímerie

15.02.2015, 15:40
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Velenie ukrajinskej armády zatiaľ nevidí dôvody na vyhlásenie vojnového stavu, o ktorého zavedení hovoril v minulých dňoch prezident Petro Porošenko pre prípad porušenia dohodnutého prímeria. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa doterajšie prípady porušenia pokoja zbraní obmedzujú na lokálne incidenty a provokácie separatistov.

Odsunutie techniky

"Ukrajinská armáda bude na útočné akcie povstalcov zodpovedať až v prípade, že budú ich zjavným terčom ukrajinskej jednotky alebo civilné objekty," vyhlásil popoludní armádny hovorca Vladyslav Selezňov. Doterajšia paľba je podľa neho vedená bez očividného taktického cieľa.

Podľa Andrija Lysenka, hovorcu protipovstaleckej operácie, už armáda pripravuje stanovište pre dislokáciu odsunutej ťažkej bojovej techniky. Jej stiahnutie z frontovej línie do vzdialenosti 50 až 70 kilometrov ukladajú obom stranám dohody z bieloruského Minsku. Malo by sa tak stať do dvoch týždňov od pondelka.

Vzbúrenci však podľa Lysenka zatiaľ žiadnu aktivitu nevykazujú. Armáda začne techniku sťahovať z frontu až v okamihu, keď sa k rovnakému kroku odhodlajú separatisti, povedal hovorca.

Na Debaľcevo prímerie neplatí, vyhlasujú povstalci

Hovorca vzbúrencov Eduard Basurin ale naopak deklaroval právo povstaleckých oddielov na ďalšie bojové operácie v strategicky položenom meste Debaľcevo. Dôležitá železničná križovatka vraj leží vo vnútri povstaleckého územia a dohoda o pokoji zbraní sa na ňu nevzťahuje. Podľa kyjevských médií sa aj ráno z okolia mesta ozývali výbuchy.

Ukrajinský minister zahraničia Pavol Klimkin na popoludňajšej tlačovej konferencii informoval, že tunajší separatisti zabránili členom misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v ceste do obliehaného mesta. "Napriek všetkej snahe sa tam bohužiaľ nedostali, povedali im, že ich tam nepustia," uviedol ukrajinský minister.

Na Basurinovo vyhlásenie reagoval kremeľský hovorca Dmitri Peskov, ktorý obe strany konfliktu vyzval na bezpodmienečné dodržanie všetkých bodov Minskej zmluvy. "Postup jednotlivých akcií obsahuje balík opatrení z Minska. Všetky jeho body musia byť naplnené bez podmienok, "zdôraznil Peskov.

01 - Modified: 2007-03-15 07:08:21 - Feat.: 0 - Title: Prezident nebude mať poľovný revír
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:40