StoryEditor

Kyjev priznal smrť 22 vojakov. Chaos a biedne velenie, ozývajú sa kritici

18.02.2015, 09:30
Autor:
idnes.czidnes.cz

Velenie ukrajinskej armády si vyslúžilo tvrdú kritiku kvôli porážke v meste Debaľceve. Prezident Petro Porošenko v stredu dopoludnia hovoril o organizovanom stiahnutí jednotiek. Podľa veliteľov dobrovoľníckych práporov je ústup výsledkom mnohých chýb, ktorých sa dopustilo velenie.

"Mali sme dosť síl i bojových prostriedkov," komentoval ústup veliteľ domobraneckého práporu Donbas Semen Semenčenko. "Problémom je velenie a koordinácia, sú na tej najhoršej možnej úrovni," dodal.

Podľa tvrdenia ustupujúcich vojakov nedostávali oddiely na bojovej línii dostatok posíl, chaotický bol vraj aj ústup. Mnohí vojaci museli údajne front opustiť pešo, iní ani nevedeli, či ide o vypratanie pozícií alebo pravidelnú rotáciu. "Povedali nám len, že musíme odísť, pretože naša jednotka má veľké straty," povedal novinárom vojak, ktorý sa predstavil ako Mykola.

Dvadsaťdva ukrajinských vojakov zahynulo a ďalších 150 utrpelo zranenia v bojoch s proruskými separatistami, ktoré v ostatných dňoch prebiehali na východe Ukrajiny v oblasti mesta Debaľceve. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

Predstavitelia Doneckej ľudovej republiky oznámili, že ukrajinskí vojaci v Debaľceve hromadne skladajú zbrane, informovala povstalecká agentúra DAN. „Sú ich stovky," uviedol predstaviteľ povstalcov.

"Kamaráti, ktorí sa chceli prebiť z obkľúčenia, ležia mŕtvi na zničených bojových vozidlách alebo jednoducho na ulici," oznámila agentúre Unian telefonicky z Debalceve ukrajinská dobrovoľníčka Inna. Presný počet mŕtvych podľa nej nikto nepozná, pravdepodobne sa však vyšplhá na stovky. Vládne jednotky z centra mesta ustúpili, očakávané armádne posily do Debaľceve vraj nedorazili.

Ukrajinské velenie podľa agentúry Unian preveruje informácie, že v Debaľceve sa do povstaleckého zajatia dostalo niekoľko stoviek ukrajinských vojakov. Podľa kyjevského spravodajského serveru LB ich môže byť 200 až 300. Neúspešné sú zatiaľ pokusy vyviezť z bojovej zóny zranených.

Velenie ukrajinskej armády sa v stredu zatiaľ obmedzilo na oznámenie, že v Debaľceve pokračujú tvrdé boje. Povstalci do nich nasadili 25 tankov a prenikli do centra mesta z východu a severovýchodu.

Armádny analytik Dmytro Tymčuk napísal, že vzbúrenci dostali pod kontrolu aj dôležitú cestu spájajúcu Debaľceve s Artemivskom. Práve tadiaľto dostávali vojaci v obliehanom meste čerstvé posily a zbrane. „S cieľom ovládnuť mesto nasadilo povstalecké a ruské velenie všetky svoje dostupné rezervy z Horlivky, Stachanova aj Donecka," uviedol Tymčuk.

Stiahli sme sa a zachránili sme ľudské životy. Hovorím o jednotkách, ktoré sa dostali do obkľúčenia v obývaných častiach mesta," uviedol ďalší z ukrajinských veliteľov Mykola Kolesnyk v telefonickom rozhovore pre televízny kanál 112.

Separatisti začali sťahovať ťažkú techniku z oblastí na východe Ukrajiny, kde už boje ustáli. Uviedla to ruská agentúra Interfax na základe informácií od samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

01 - Modified: 2007-03-19 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, March 16
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 15:23:52 - Feat.: - Title: Voľby v Baskicku by prvýkrát mohli vyhrať separatisti, vládnuť ale zrejme nebudú 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:42