StoryEditor

Varovanie pre Ameriku: Netreba bankrot, aj obavy môžu spustiť novú krízu

05.10.2013, 19:43
Autor:
tasr, stltasr, stl
Odkladanie rozhodnutia o zvýšení dlhového stropu môže ublížiť Amerike aj svetu. V minulosti stačila na poškodenie ekonomiky neistota.

V Spojených štátoch sú od utorka zatvorené federálne úrady, keďže Kongres neschválil rozpočet na nový fiškálny rok, ktorý sa začal 1. októbra. Dôvodom je spor o zdravotnícku reformu prezidenta Baracka Obamu, ktorú sa republikáni snažia odložiť. A hrozí, že Kongres sa včas nedohodne ani na zvýšení dlhového stropu, ktorý USA dosiahnu 17. októbra. Americké ministerstvo financií v tejto súvislosti varuje pred potenciálnymi následkami neúspešných rokovaní o dlhovom limite. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ministerstvo financií vo Washingtone pripomína, že dokonca už len obavy z krachu USA môžu rozbúriť situáciu na finančných trhoch. A následné otrasy zasiahnu nielen americkú, ale aj svetovú ekonomiku.

"Už pred dvoma rokmi sme boli svedkami toho, ako neistota v súvislosti s tým, či USA dokážu načas a v plnej výške uhrádzať svoje záväzky, poškodila ekonomiku," skonštatoval minister financií Jack Lew.

"Odkladanie rozhodnutia o zvýšení dlhového stropu na poslednú chvíľu je presne to, čo naša ekonomika rozhodne nepotrebuje, uškodí to podnikom aj rodinám," dodal.

Lew pripomenul, že v prípade "nedohody" sa zníži hodnota majetku amerických domácností, ale ich výdavky aj náklady na prevádzku firiem sa zvýšia a dôvera v ekonomiku klesne. Tieto faktory budú mať negatívny vplyv na hospodársky rast.

Aj dlhodobé zatvorenie federálnych úradov si vyžiada svoju daň. Zvýši totiž "citlivosť" amerického hospodárstva na otrasy, ktoré spôsobí zlyhanie rokovaní o dlhovom strope.

Lew tento týždeň poslal Kongresu list, v ktorom upozornil zákonodarcov, že USA už dochádzajú peniaze. A vyzval ich, aby sa urýchlene dohodli na riešení. V opačnom prípade nebudeme mať k dispozícii dostatok peňazí, Spojené štáty si tak nebudú môcť plniť svoje záväzky a hrozí im bankrot, prvý v ich histórii.

To by mohlo mať katastrofické následky. Krach USA môže viesť k zmrazeniu úverových trhov, dolár sa prepadne a náklady na obsluhu dlhu Spojených štátov vyletia nahor. To v konečnom dôsledku môže vyvolať novú finančnú a následne aj hospodársku krízu a horšiu ako v roku 2008.

"Naša krajina tvrdo pracovala na zotavení z prechádzajúcej krízy. Kongres musí preto konať a zvýšiť dlhový strop skôr, ako doterajšie úsilie vyjde nazmar," dodal Lew.

01 - Modified: 2005-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K aquaparkom pribudne bratislavský
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 12:55