StoryEditor

Erdogan chce zasiahnuť proti zmiešaným študentským internátom

05.11.2013, 14:42
Autor:
tasr, stltasr, stl

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan opäť odsúdil ubytúvanie študentiek a študentov pod jednou strechou a vyzval prijať opatrenia, aby sa tomu v budúcnosti zabránilo, napísal dnes turecký denník Hürriyet. Premiér dodal, že jeho vláda nemôže nechať bez povšimnutia informácie, ktoré má dispozícii.

"Nie je jasné, čo sa deje na týchto miestach. Všetci sú pomiešaní, môže sa stať čokoľvek. Ako konzervatívna demokratická vláda musíme zasiahnuť," povedal Erdogan podľa tlačovej agentúry Anatólia na zasadnutí svojej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Premiér spresnil, že jeho vláda sa už zasadila za oddelenie chlapcov a dievčat v štátom spravovaných internátoch, pričom táto "misia" je splnená v troch štvrtinách ubytovacích zariadení. Dodal však súčasne, že "štát nemôže zostať hluchý k informáciám o situácii v súkromných študentských domovoch".

Dodal, že sťažnosti prichádzajú aj od susedov v domoch, kde si byty spoločne prenajímajú skupinky študentov. "Udali ich susedia. Úrady guvernérov a bezpečnostné orgány sa ich sťažnosťami zaoberajú a snažia sa ich vyriešiť," spresnil Erdogan.

Podľa jeho názoru by to však nemalo byť vnímané ako zasahovanie do životného štýlu, ale ako súčasť povinností a zodpovednosti štátu zaoberať sa týmito otázkami.

Premiér sa k tejto téme vyjadril aj v nedeľu a jeho vyhlásenie vyvolalo búrlivé reakcie tureckej verejnosti. Tú sa v pondelok snažil upokojiť vicepremiér Bülent Arinč, keď povedal, že vláda nemá nijaký plán týkajúci sa študentov ubytovaných v zmiešaných súkromných internátoch.

Arinč dodal, že vláda sa nezaoberala situáciou v súkromných internátoch, čo je však v rozpore s dnešným Erdoganovým vyhlásením, upozorňuje článok denníka Hürriyet.

Podľa Arinča súčasná vláda za desať rokov, čo je pri moci, dala vybudovať niekoľko internátov, ich kapacita je však stále nedostačujúca. Premiér preto vydal pokyn na výstavbu ďalších.

Pobúrenie tureckej verejnosti vlani v auguste vyvolalo aj vyhlásenie úradov v meste Trabzon, ktoré vyjadrili poľutovanie nad tým, že študenti a študentky miestnej strednej školy používajú pri ceste do svojej izby to isté schodište.

01 - Modified: 2005-08-24 13:55:00 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť Jasná Nízke Tatry vykázala v 1. polroku zisk 95,41 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:48