StoryEditor

Palestínčanky nemôžu ísť na potrat, v zúfalstve sa vrhajú bruchom na zem

08.12.2015, 18:31

Pády zo schodov, skákanie cez švihadlo alebo kopanie do brucha. To sú metódy tehotných Palestínčaniek, ktoré po dieťati netúžia, ale kvôli miestnym zákonov nemôžu ísť na potrat. Neziskové organizácie vinia vládu a volajú po náprave, píše portál iDNES.cz.

Interrupcia je zakázaná

Kalila mala len štrnásť rokov, keď sa vydala za svojho o 18 rokov staršieho bratranca a vzápätí potom otehotnela. Svadbu ani dieťa si nepriala, a tak sa zmätená a zahanbená Kalila rozhodla po piatich mesiacoch tehotenstvo ukončiť. Vyliezla na skoro tri metre vysoký múr a skočila dole - bruchom napred.

Kalila začala okamžite krvácať, začali jej kontrakcie a tri dni trpela veľkými bolesťami. Keď ju matka odviedla k lekárovi, poslal ju späť domov, aby tam porodila mŕtve dieťa. Kalila nakoniec vytlačila mŕtvy plod sama v kúpeľni, ale krvácanie bolo tak silné, že upadla do bezvedomia.

Až teraz jej lekár vykonal chirurgický zákrok, pri ktorom narezal hrdlo maternice a vykonal tzv. kyretáž - nástrojom v tvare lyžice zoškrabal vrstvy maternicovej sliznice. "Bol to drsný a bolestivý zážitok," spomína po rokoch pre web Foreign Policy Kalila, ktorá je dnes šesťnásobnou matkou. Hoci má ešte len 40 rokov, vyzerá skôr na šesťdesiat.

Interrupcia je v Palestíne zakázaná. Lekári ju môžu vykonať len v prípade, že tehotenstvo ohrozuje život matky, ale podľa expertov sa tehotné Palestínčanky ani tak väčšinou nedovolajú pomoci. Kým tehotným ženám za potrat trestné stíhanie nehrozí, lekárom áno. "Palestínske úrady tak v zásade povzbudzujú ženy k nebezpečným potratom," hovorí riaditeľka palestínskej asociácie plánovaného rodičovstva a ochrany rodiny (PFFPA) Amina Stavridisová.

V Izraeli môžu ženy ukončiť tehotenstvo slobodne

Minulý rok v meste Náblus na Západnom brehu Jordánu zomrela jedna žena na vnútorné krvácanie po tom, čo nechala svojho mladšieho syna, aby jej skákal na bruchu. Iná žena zase uviedla, že kvôli finančným problémom niekoľkokrát skočila na podlahu, kým nezačala krvácať.

Po týždni bolestí a krvácania zamierila do nemocnice a zistila, že v nej stále zostáva kus plodu. Zápal sa zhoršoval a lekári jej museli odstrániť maternicu. Účty z nemocnice znamenali pre rodinu ďalšiu veľkú finančnú záťaž a nešťastnicu navyše všetci obviňovali, že zabila svoje dieťa.

Plod je aj v islame považovaný za ľudskú bytosť vytvorenú bohom, takže sa mu nesmie ublížiť. "Počas prvých štyridsiatich dní by sme teoreticky mohli žene potrat povoliť. Po 120 dňoch už ale nie je na žene, manželovi ani lekároch, aby zasahovali. Potom by podľa Koránu mohol byť povolený len v prípade, že by pokračovanie tehotenstva jednoznačne znamenalo ohrozenie ženinho života," uvádza Ata al-Muhtaseb z odvolacieho súdu v Hebrone.

Ak ženy dieťa nechcú, sú v pasci. "Teraz to vyzerá, že palestínske ženy žijú v okupácii - okupácii svojho tela," dodáva Stavridisová. V Palestíne je navyše oproti iným štátom Blízkeho východu situácia zhoršená tým, že Palestínčanka vidí úplne odlišné zaobchádzanie v susednom Izraeli. Ten razí ohľadom ukončenia tehotenstva ústretovú politiku a 98 zo 100 žiadostí o potrat lekárska komisia schváli.

01 - Modified: 2007-12-02 21:52:09 - Feat.: 0 - Title: Pôžičky spomalia tempo
01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 06:04:00 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN bude zajtra hlasovať o žiadosti Palestínčanov o plné členstvo 04 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 05 - Modified: 2024-04-14 19:15:50 - Feat.: - Title: Rukojemníci zajatí palestínskymi komandami sú zadržiavaní aj v meste Rafah
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:16