StoryEditor

Bosnianski Srbi odmietli reformný program žiadaný úniou

11.06.2015, 07:26
Autor:
TASRTASR
Bosnianskosrbskí lídri odmietli v stredu podpísať reformný program, ktorý požaduje Európska únia v rámci snahy urýchliť cestu Bosny a Hercegoviny do EÚ. Komisár EÚ pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v reakcii zrušil návštevu Sarajeva, informovala agentúra Reuters.

EÚ predstavila novú stratégiu pre Bosnu v decembri minulého roka. Zameriava sa na ekonomické a sociálne reformy a nie na zložité politické problémy v úsilí oživiť uviaznutý prístupový proces.

Vďaka písomnému záväzku lídrov bosnianskych Moslimov, Srbov a Chorvátov únia tento mesiac uviedla do platnosti dlho odkladanú stabilizačnú a asociačnú dohodu s Bosnou. Krajina zápasiaca s ťažkosťami pri prekonávaní etnických rozporov aj takmer 20 rokov po konci vojny zaostáva za ďalšími bývalými juhoslovanskými republikami na dlhej ceste k vstupu do EÚ.

Výkonné zložky na všetkých úrovniach decentralizovaného povojnového systému vlády, ktorý rozdelil moc podľa etnických línií, mali do stredy podpísať návrh reformného programu. Následne mali dnes dohodu spečatiť s eurokomisárom Hahnom.

Predstavitelia bosnianskych Srbov však reformný program odmietli so sťažnosťami, že neboli priamo zapojení do jeho prípravy.

Hahn v oznámení o zrušení návštevy vyzval vládu autonómnej Republiky srbskej, aby program podpísala rovnako, ako to už urobili centrálna vláda a vláda moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny.

"Krajina stojí pred vážnymi spoločensko-ekonomickými výzvami, ktoré si vyžadujú rýchle a odvážne rozhodnutia a kroky, ktoré postavia záujmy, stabilitu a prosperitu krajiny a jej občanov nad stranícke záujmy," uviedol Hahn.

Veľká časť reforiem, ktoré žiada EÚ, sa týka hospodárskych a finančných otázok. Tie sú témou rozhovorov o možnej novej dohode s Medzinárodným menovým fondom (MMF), ktoré sa začali v stredu. Oba bosnianske regióny potrebujú financie od MMF, aby vykryli svoje rastúce rozpočtové deficity, píše Reuters.

"EÚ je pripravená podporiť túto reformnú agendu značnými financiami. Avšak tie možno evidentne prisľúbiť len v prípade, že bude reformná agenda náležite prijatá a realizovaná," dodal Hahn.

01 - Modified: 2007-06-22 07:39:32 - Feat.: 0 - Title: Jan Nedvěd: Nekradlo sa iba za Hitlera
01 - Modified: 2024-01-19 08:36:18 - Feat.: - Title: Bývalého bosnianskeho ministra obvinili v prípade vraždy vojnových zajatcov z čias občianskej vojny 02 - Modified: 2023-12-22 07:34:17 - Feat.: - Title: Predsedu súdu a exšéfa tajnej služby v Bosne zadržali pre kauzu odpočúvania 03 - Modified: 2023-12-06 13:55:41 - Feat.: - Title: Nemecko odhaduje šancu na dohodu o reforme fiškálnych pravidiel EÚ na minimálne 50 percent 04 - Modified: 2023-11-22 18:18:09 - Feat.: - Title: Reforma nemocníc bude pokračovať za plnej prevádzky, maximálne čakacie doby sa odkladajú 05 - Modified: 2023-11-14 14:30:00 - Feat.: - Title: Veľká reforma nemocníc sa odkladá. Analytik sa obáva, aby sa z toho nestal trend
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:56