StoryEditor

V Pakistane pri útoku v kostole zahynulo 52 ľudí

22.09.2013, 11:27
Autor:
TASRTASR

Najmenej 52 ľudí zahynulo dnes pri samovražednom útoku na historický kostol v meste Pešávar v severnom Pakistane. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP. Pri jednom z najhorších útokov na kresťanskú menšinu v krajine za celé roky utrpelo zranenia ďalších vyše 70 osôb, uviedol lekár Šer Alí Chán z pešávarskej nemocnice. Medzi obeťami bolo podľa neho viacero žien a detí.     

K útoku došlo, keď sa veriaci po nedeľňajšej omši zhromaždili pred kostolom, kde im rozdávali jedlo. Predstaviteľ mesta pre pakistanskú televíziu Geo povedal, že v čase výbuchu sa tam nachádzalo asi 600 ľudí, uviedla agentúra Reuters. Svedkovia hovorili o dvoch výbuchoch, nebolo však jasné, či útok spáchal jeden alebo viacerí samovražední atentátnici. K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil.     

Kresťania, ktorí tvoria približne štyri percentá z vyše 180 miliónov obyvateľov Pakistanu, sa sťažujú na diskrimináciu, najmä v súvislosti s kritizovanými zákonmi proti rúhačstvu. Islamskí militanti v krajine často páchajú nábožensky motivované útoky, zamerané tiež na šiitov, ktorých považujú za kacírov. V roku 2009 podpálil dav asi 1000 moslimov v meste Godžra v provincii Pandžáb 40 domov a kostol, zahynulo pritom najmenej sedem kresťanov. Útoky podnietili správy o znesvätení koránu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:19