StoryEditor

Na Mars môžeme človeka poslať do 20 rokov, tvrdia USA

06.05.2013, 00:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Na Mars by do dvoch desaťročí mohol odletieť prvý človek.

Dovtedy bude potrebné vyriešiť najmä problémy spojené s prepravou ťažkého nákladu potrebného na prežitie posádky a dostatku palivových zásob.

Tvrdia to experti amerického vesmírneho úradu NASA a poprední vedci, ktorí oddnes diskutujú na trojdňovej konferencii vo Washingtone o najnovších kozmických plánoch. „Ak na tom začneme pracovať už dnes, môžeme pristať na Marse do 20 rokov. Zázraky nie sú potrebné, nevyhnutné budú peniaze a plán, ako vyriešiť technologicko-inžinierske výzvy,“ povedal Scott Hubbard zo Stanfordskej univerzity.

Na Mars bude spolu s ľuďmi potrebné dopraviť asi 30 až 40 ton nákladu, ktorý bude podľa prepočtov nevyhnutný pre prežitie posádky. Otázkou tiež zostáva, či si astronauti budú so sebou viezť palivo na spiatočný let, alebo si ho vyrobia počas misie vo vesmíre. Okrem toho môže misiu komplikovať tiež radiácia pri dlhodobom pobyte v kozme.
Pred odletom ľudí bude dôležité vyslať k Marsu aj niekoľko robotických misií, ktoré overia funkcie všetkých letových systémov a podpory života. NASA momentálne pre projekty v hlbšom vesmíre a k vonkajším planétam slnečnej sústavy vyvíja obrovský raketový nosič Space Launch System a pre pilotované lety vesmírnu loď Orion. Očakáva sa, že Orion bude s astronautmi štartovať najneskôr v roku 2021.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:41