StoryEditor

"Rusko bez Putina," centrom Moskvy pochodovali tisíce ľudí

01.03.2015, 13:34
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Organizátori hovoria o 70-tisíc účastníkov, podľa polície ich tam však bolo 16 500 ľudí.


Tisíce ľudí sa zišli v centre Moskvy, aby si pripomenuli pamiatku zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova. Účastníci smútočného pochodu mali ruské vlajky, portréty mŕtveho aj kvetiny. Organizátori hovorili o účasti až 70 tisíc ľudí.

Smútočný pochod sa dal do pohybu o pätnástej hodine miestneho času (v Moskve je o dve hodiny viac u nás). Podľa serveru RT sa pohyboval v tichosti. Vpredu ľudia niesli transparent s nápisom: "Hrdinovia neumierajú a tieto náboje zasiahli každého z nás". Mnoho ľudí malo odznaky s nápisom "Nebojím sa". Podľa reportéra agentúry AP ľudia v popredí volali "Rusko bez Putina".

Ruský denník Gazeta informoval, že dav držal minútu ticha približne o 16:45 miestneho času a okolo 17 hodiny sprievod skončil.

Pochod sa konal namiesto povolenej opozičnej demonštrácie proti kríze a vojne na Ukrajine, ktorá sa mala konať ako "jarný pochod" na okraji metropoly. Ten bol v súvislosti so smrťou Nemcova zrušený. Policajti v okolí akcie zvýšili bezpečnostné opatrenia. Na účastníkov dohliadali aj vrtuľníky. Podľa polície sa pochodu zúčastnilo 16 500 ľudí, organizátori však hovorili až o 70 tisícoch. Radnica dovolila pochod s maximálne 50 tisíc účastníkmi.

Moskovský rozhlas najskôr odhadoval, že na zhromaždisku pri zastávke metra sa zišlo okolo desať tisíc ľudí, o chvíľu neskôr si reportér konkrétne počty netrúfal uviesť, davy však podľa neho boli "obrovské".

Podľa reportérky RT Lidya Vasilevski ľudia na pochode mali aj ukrajinské vlajky a nápis "Slobodu Savčenkovej", odkazujúce na ukrajinskú pilotku držanú v ruskej väzbe.

Ľudia z východnej časti metropoly miera na most v blízkosti Kremľa, kde bol kritik režimu v piatok v noci zastrelený, keď sa prechádzal s ukrajinskou modelkou Annou Duryckou. Na miesto činu ľudia celú sobotu nosili kvety a zapaľovali sviečky.

"Ak môžeme zastaviť kampaň nenávisti, ktorá je zameraná na opozíciu, potom máme šancu na zmenu Ruska. Ak nie, potom budeme čeliť vyhliadke masového občianskeho konfliktu," povedal agentúre Reuters opozičný líder Gennady Gudkov pred začiatkom zhromaždenia. Podľa neho je režim skorumpovaný a nedovolí, aby sa objavila žiadna hrozba pre neho. "Boris bol pre nich nepohodlný," dodal.

Niektorí obyvatelia Moskvy prijímajú názor, ktorý na vraždu predkladajú štátne médiá, že zastrelenie Nemcova je provokácia, ktorá má za cieľ destabilizovať spoločnosť. "Kto vlastne bol Nemcov?" Pýtalo sa niekoľko mladých ľudí v centre Moskvy.

Zhromaždenia na uctenie pamiatky Nemcova sa konali aj v ďalších ruských mestách. Dav v Petrohrade pri jednej zo staníc metra vztýčil vlajky Ruska, Ukrajiny i Európskej únie. V Nižnom Novgorode ľudia na zhromaždení mali nápisy ako "Spravodlivá vec nezabíja" či "V nevyhlásenej vojne zomierajú naši ľudia" alebo "Byť slobodný nie je zločin", píše agentúra Interfax. V Novosibirsku približne dvesto ľudí pred Štátnou vedeckou a technickou knižnicou zapálilo sviečky a položilo kvety k portrétu mŕtveho.

01 - Modified: 2007-03-28 10:01:00 - Feat.: 0 - Title: Toyota vyrobila vo februári o 0,9 % viac automobilov
01 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 02 - Modified: 2024-09-09 12:10:06 - Feat.: - Title: Krvavý prípad, ktorý šokoval Kežmarok. Svorka nenávidela nevestu, tehotnú ju rozpolila a pochovala v pivnici 03 - Modified: 2024-08-13 11:40:01 - Feat.: - Title: Bangladéšsky súd nariadil vyšetrovanie bývalej premiérky Vadžídovej v súvislosti so smrťou muža 04 - Modified: 2024-08-13 07:05:18 - Feat.: - Title: Podozrivého z pondelkového útoku nožom v Londýne obvinili z pokusu o vraždu, zranil 11-ročné dievča 05 - Modified: 2024-08-11 17:57:52 - Feat.: - Title: Ukončite nepokoje v Británii, vyzvali rodičia zavraždeného dievčaťa na pohrebe. Nechcú násilie v mene dcéry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 09:24