StoryEditor

Česi oslavujú Kima a majú dve komunistické strany, píšu médiá v KĽDR

21.08.2014, 12:55

V Prahe pôsobia hneď dve komunistické strany a miestni si každoročne pripomínajú narodeniny Kim Ir-sena. Takýto obrázok si o Česku urobia Severokórejčania zo štátnych médií. Patrí v nich medzi najčastejšie spomínané európske krajiny. Pohľad na severokórejskú tlač ukazuje, že Česko slúži propagande totalitného režimu.

"Siedmeho mája začala v Prahe s náležitým obradom činnosť Českého výboru pre pripomenutie prezidenta Kim Ir-sena. Pri príležitosti dvadsiateho výročia prezidentovho úmrtia sa výbor rozhodol usporiadať od prvého júna do desiateho júla viacero rôznorodých politických a kultúrnych podujatí," hlásila tento rok na jar štátna agentúra KCNA. Články z jej produkcie preberajú všetky severokórejské denníky, rozhlas aj televízia.

Európa v správach KCNA
     1. Rusko (7069)
     2. Veľká Británia (1785)
     3. Nemecko (1606)
     4. Taliansko (1161)
     5. Francúzsko (1028)
     6. Švajčiarsko (985)
     7. Poľsko (780)
     8. Česko (758)
     9. Rumunsko (755)
     10. Bulharsko (748)

Počty všetkých správ Kórejskej centrálnej spravodajskej agentúry, ktoré spomínajú príslušné štáty od januára 2000 do júla 2014, zistil redaktor iDNES.cz s pomocou webovej aplikácie STALIN (skratka pre Statistical Analyzer of Language In North Korean Propaganda).

Českí priaznivci režimu Kim Čong-una sa skutočne niekoľkokrát stretli, prevažná väčšina Čechov však nemala o spomienkových akciách potuchy a žiadnu reportáž z nich nakoniec nepriniesla ani samotná pchjongjangská agentúra.

Keď sa potom KĽDR na začiatku leta ponorila do smútku a Severokórejčania na námestiach smútili za dvadsať rokov mŕtveho vodcu, priniesla agentúra ďalší ohlas z Česka. Jej redaktori čitateľom sprostredkovali údajný prejav Jozefa Gottwalda.

Predseda obvodného výboru KSČM pre Prahu 6 sa podľa Pchjongjangu nechal počuť, že Kim Ir-sen bol "veľkým vodcom kórejského ľudu, ktorého progresivisti po celom svete bezvýhradne uctievajú za vybudovanie strany, armády a štátu". Kimovi novinári jeho reč vytlačili spoločne s prejavmi komunistov z Bangladéša a Tadžikistanu.

Gottwald však podľa svojich slov nič také nepovedal. "K tejto téme som nikdy nehovoril, takže taký výrok nikde nemohol zaznieť," vysvetlil iDNES.cz s tým, že by ho samotného zaujímalo, ako k nemu Severokórejčania prišli.

Článok o Česku každý tretí deň

Hoci Česko všeobecne na stránky svetovej tlače príliš často nepreniká, severokórejskí čitatelia nájdu podobné správy od našich západných susdov v štátnych médiách až prekvapivo často. Za posledných štrnásť rokov mu agentúra KCNA venovala viac ako 750 článkov.

V rebríčku európskych krajín je to vysoko nadpriemerné číslo. Ak totiž nepočítame značne protežované Rusko, pripadá na každý z európskych štátov v priemere 347 spravodajských textov. V rámci Európy patrí Česku ôsma priečka, s prehľadom predbehlo napríklad Španielsko (556 zmienok). Pozadu zostáva aj hospodárskou krízou zmietané Grécko (154) alebo Kosovo, o ktorého nezávislosť sa už dlhé roky vedú medzinárodné spory (15). A napríklad Slovensku sa KCNA od prelomu tisícročia venovala len 219-krát.

Najviac textov o Česku pribudlo za posledné štyri roky, napríklad v roku 2010 o ňom štátna agentúra písala v priemere zhruba každý tretí deň. Kým počty článkov medziročne kolíšu, samotný výber tém sa príliš nemení.

"Existuje tam jednoduchá agenda - poskytovať také správy, ktoré podporujú súčasný režim. Českú republiku môžeme vnímať ako prostriedok na dosiahnutie cieľa, lebo v takýchto prípadoch je naša vlasť ako taká spomínaná len okrajovo a účelovo," povedal iDNES.cz Michal Kraus z Česko-kórejskej spoločnosti.

Česká politika podľa Pchjongjangu: KSČM, KSČ a nikto ďalší

Najobľúbenejšou témou spravodajských článkov o Česku sú spomienkové akcie na počesť jedného z bývalých vodcov Pchjongjangu. Česi podľa agentúry tento rok už deväťkrát spomínali na "večného prezidenta" Kim Ir-sena alebo jeho syna, ktorý Severokorejcom vládol do roku 2011.

Česko si tiež údajne pripomína viacero kórejských štátnych sviatkov, napríklad Deň žiariacej hviezdy. Ten pripadá na šestnásty február, kedy celá KĽDR oslavuje nedožité narodeniny Kim Čong-ila.

Názov spomínaného sviatku sa však podľa databázy Newton, ktorá uchováva elektronické verzie článkov z väčšiny českej tlače, rádií i televízií, tento rok v českých médiách objavil len raz, a to v nie príliš lichotivom kontexte:

"Kým všade na svete sa oslavuje Valentín, komunistická Kórea oslavuje blížiaci sa Deň žiariacej hviezdy, teda narodenia zosnulého Kima, ktorý neľútostne krajine vládol 17 rokov. Žezlo po ňom prevzal jeho syn Kim Čong-un, ktorý v sebe diktátorské gény rozhodne nezaprie," opisovala tento rok vo februári redaktorka televízie Nova v hlavnej spravodajskej relácii.

Nemenej zaujímavý pohľad na Česko ponúka aj spravodajstvo z miestnej politiky. KCNA totiž monitoruje výhradne komunistické strany, a to hneď dve.

Parlamentnú KSČM dopĺňa Komunistická strana Československa, ktorú v roku 1995 "obnovili" niekdajší straníci nespokojní s vývojom po roku 1989. Pred dvoma rokmi získala v krajských voľbách celkom 0,55 percenta hlasov a do Poslaneckej snemovne vôbec nekandiduje. Severokórejské médiá napriek tomu "novej" KSČ venujú náležitú pozornosť.

"Samozrejme nemožno vylúčiť, že na základe týchto správ vzniká v Severnej Kórei zámerne pokrivený obraz o politickej situácii v Česku a vzťahu občanov ku KĽDR," podotýka Kraus.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:46