StoryEditor

V Bavorsku rastie napätie, chce zavrieť hranice. CSU hrozí zvrhnutím Merkelovej

01.11.2015, 12:26
Autor:
ČTKČTK
Podľa neoficiálnych zdrojov do Nemecka už dorazilo 800-tisíc utečencov a do konca roka ich počet môže dosiahnuť až 1,5 milióna.

Nemecká vláda očakáva, že do krajiny tento rok príde milión žiadateľov o azyl. Informoval o tom dnes nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvolaním sa na vládne kruhy. Kabinet doteraz oficiálne počítal s 800-tisíc utečencami.

O riešení utečeneckej krízy sa dnes dopoludnia dohadovali šéfovia vládnych strán, na spoločnom postoji k azylovej politike sa ale podľa televízie n-tv nedohodli a ďalšie rokovania preložili na štvrtok. Zástupcovia bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) medzitým pohrozili odvolaním kancelárky Angely Merkelovej, ak Nemecko neuzavrie svoje hranice pred prúdom utečencov.

Mimoriadne napätie v Nemecku

Novú vládnu prognózu počtu utečencov podľa FAS predstavila Merkelová na sobotňajšom rokovaní medzi svojou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a sesterskou stranou CSU. Neoficiálne zdroje však už od októbra uvádzajú, že do Nemecka už tento rok dorazilo 800-tisíc utečencov a za celý rok ich počet môže dosiahnuť až 1,5 milióna.

Medzi CDU a CSU panuje kvôli utečencom mimoriadne napätie, pretože väčšina utečencov prichádza do Nemecka cez rakúsko-bavorskú hranicu. Bavorský premiér Horst Seehofer kvôli tomu začiatkom týždňa vyzval Merkelovú, aby do dneška predstavila opatrenia na obmedzenie prílevu imigrantov. Ak sa to nestane, pohrozil "mimoriadnymi opatreniami", ako bolo stiahnutie ministrov za CDU z vlády alebo podanie správnej žaloby proti vláde k ústavnému súdu.

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovore s FAS pohrozil zvrhnutím kancelárky. "Buď sa hranice zatvoria s Merkelovou, alebo sa zatvoria bez nej," povedal. Podľa neho si väčšina Nemcov praje obmedzenie imigrácie a kancelárka sa nemôže stavať proti väčšinovej mienke spoločnosti.

Na utečeneckej kríze rastú euroskeptici

Na sobotňajšom rokovaní CDU a CSU však podľa zdrojov Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung došlo k zblíženiu postojov oboch konzervatívnych strán. Nie je ale jasné, ako sa k požiadavkám CSU postaví koaličná sociálna demokracia (SPD), ktorej predseda Sigmar Gabriel tento týždeň jednoznačne odmietol návrh bavorskej strany, aby na hraniciach vznikli tranzitné zóny, v ktorých by bolo možné zamietnuť žiadosť o azyl ešte predtým, než utečenci vstúpia na nemecké územie.

Merkelová, Seehofer a Gabriel dnes dopoludnia rokovali o riešení situácie. Podľa zdrojov n-tv síce našli niekoľko spoločných bodov, nedokázali však dospieť k záverečnej dohode, a preto ďalšie rokovania odročili.

Utečenecká kríza posilňuje euroskeptickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá zastáva tvrdý postoj voči prisťahovalcom. Podľa dnes zverejneného prieskumu spoločnosti Emnid by stranu volilo osem percent Nemcov, čo sú najvyššie preferencie v histórii AFD. Strana posilňuje najmä v nových spolkových krajinách, kde sa pre ňu vyslovuje 15 percent opýtaných. Prieskum tiež potvrdil prepad konzervatívneho bloku CDU/CSU, ktorý by získal hlasy 36 percent voličov, o 5,5 percentuálneho bodu menej ako pri posledných parlamentných voľbách v roku 2013.

01 - Modified: 2007-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilina rozdrvila "belasých"
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:08