StoryEditor

Luhansk oficiálne vyhlásil nezávislosť

12.05.2014, 07:09
Autor:
tasr, stltasr, stl
Priebežne aktualizované. Luhanská oblasť žiada OSN, aby uznala jej nezávislosť. Doneck sa pripravuje na pripojenie do Colnej únie.

 

Luhanská ľudová republika, ktorej obyvatelia sa v nedeľňajšom referende vyjadrili za štátnu suverenitu, vyhlásila nezávislosť od Ukrajiny, oznámil dnes miestny "ľudový gubernátor" Valerij Bolotov.

"Vybrali sme sa vlastnou cestou nezávislosti od ľubovôle a krvavého diktátu kyjevskej junty, fašizmu a nacionalizmu, cestou slobody, cestou víťazstva zákona," citovala Bolotova agentúra RIA Novosti.

Organizátori referenda v Luhanskej oblasti tvrdia, že za nezávislosť hlasovalo okolo 96 percent voličov, píše agentúra AP.

Oznámenie o nezávislosti prišlo krátko po tom, čo susedná, takzvaná Donecká ľudová republika, kde sa tiež v nedeľu konalo referendum, vyhlásila nezávislosť. Navyše požiadala Moskvu, aby zvážila pripojenie regiónu k Ruskej federácii. Kremeľ sa k žiadosti zatiaľ nevyjadril.


Únia rozšírila sankcie pre Rusko. Ministri chcú referendá ignorovať

Európska únia rozšíri zoznam sankcií voči Ruskej federácii za jej účasť na prehlbovaní krízy na Ukrajine. Rozhodli o tom dnes ministri zahraničných vecí EÚ na pravidelnom mesačnom stretnutí v Bruseli.

Prvé informácie, ktoré prenikli z prebiehajúceho zasadania Rady EÚ pre zahraničnú politiku, uvádzajú, že k doterajšiemu zoznamu sankcionovaných osôb pribudnú dve firmy z Krymu, na ktorý si už nárokuje Ruská federácia, a ďalších 13 ľudí.

Brusel doteraz prijal reštrikčné opatrenia v podobe zmrazenie aktív na území EÚ a zmrazenia víz pre 48 občanov Ruska a Ukrajiny.

Viacerí ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ, ktorí dnes zasadajú v Bruseli, uviedli, že odmietajú uznať referendá o nezávislosti na východnej Ukrajine a naznačili, že podporia nové sankcie voči Rusku.

"Tieto hlasy, tieto pokusy referend, majú v očiach medzinárodného spoločenstva nulovú dôveryhodnosť," uviedol šéf britskej diplomacie William Hague po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

Minister zahraničných vecí Švédska Carl Bildt nedeľňajšie hlasovanie obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti označil za "falošné". Jeho holandský náprotivok Frans Timmermans dodal, že EÚ by jednoducho mala tieto referendá ignorovať, nakoľko nepredstavujú príspevok, ako nájsť východisko z chaosu, ktorému čelí východná Ukrajina.

Diplomati zároveň naznačili ochotu podporiť rozšírenie zoznamu sankcií voči Rusku a voči ukrajinským proruským aktivistom o ďalšie osoby. Diplomatické zdroje z prostredia EÚ naznačili, že by mohlo ísť o ďalších 15 osôb na zozname.

Janukovyč: Kyjev musí prestať s terorom

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč adresoval dnes novému vedeniu v Kyjeve výzvu, aby "prestalo s terorom voči vlastnému národu". "Krvavá junta" má podľa neho na svedomí už viac ako 300 životov z radov civilistov.

Janukovyč od ukrajinského vedenia žiadal, aby stiahlo svojich "žoldnierov" a jednotky z územia Luhanskej, Doneckej, Odeskej a ďalších oblastí, a zastavilo násilie a teror voči vlastnému obyvateľstvu.

Zosadený prezident okrem toho vyhlásil, že na nedeľňajšie referendum o samostatnosti Luhanskej a Doneckej oblasti prišla "absolútna väčšina" občanov, ktorí "odovzdali svoje hlasy za akúkoľvek inú formu štátneho zriadenia, pretože trpezlivosť ukrajinského ľudu sa ocitla na hranici".

Luhanská aj Donecká oblasť sa chcú pripojiť k Rusku
Samozvaná Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny chce požiadať OSN, aby uznala jej nezávislosť. Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorcu "armády juhovýchodu" Vasilija Nikitina.

"Pripravujeme výzvu (adresovanú) OSN a medzinárodnému spoločenstvu na uznanie (Luhanskej ľudovej republiky)," spresnil Nikitin.

Pripojenie k Ruskej federácii po víkendovom referende o nezávislosti by bolo zrejme správnym krokom. Uviedol to dnes Roman Ľagin, predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) takzvanej Doneckej ľudovej republiky, jeden z lídrov východoukrajinského separatistického frontu.

Ukrajinský prezident: Referendá sú fraška

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov označil dnes nedeľňajšie referendá o nezávislosti tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za frašku. Oznámil, že kyjevské vedenie ich výsledok neuzná. Ubezpečil, že "prieskum pod hlavňami samopalov" nebude mať v právnej rovine nijaké dôsledky.

Organizátorom referenda Turčynov pohrozil trestnou zodpovednosťou a "pseudoreferendum" označil za "propagandistické krytie zabíjania, únosov, násilia a ďalších ťažkých zločinov".

Upozornil, že vyhlásenie nezávislosti v oboch oblastiach má ničivý efekt na ich ekonomiku i na životnú úroveň miestneho obyvateľstva.

Turčynov podľa televízie TSN opäť vyslovil podozrenie, že referendá boli naplánované v Rusku s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine a zosadiť tam vládu.

Tzv. ľudový primátor mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes podľa agentúry Ukrinform uviedol, že separatisti na východe Ukrajiny "s Ruskom veľmi tesne spolupracujú a ich ďalším spoločným projektom bude postupné pripojenie Doneckej ľudovej republiky k Colnej únii".

"Rusko je náš brat. Medzi nami je plná súčinnosť, vrátane vstupu do Colného zväzu," uviedol Ponomariov.

Donecký gubernátor referendum neuznáva
Gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta neuznáva výsledky "pseudoreferenda" o nezávislosti Doneckej ľudovej republiky, ktorú vyhlásilo samozvané tzv. ľudové vedenie tejto oblasti.

Podľa agentúry UNIAN sa Taruta vyslovil za zastavenie protiteroristickej operácie v regióne a začatie dialógu s "teroristami", ako aj za vypísanie "alternatívneho referenda 15. júna".

"Referendum potrebujeme. Ale legitímne. Aby boli pozorovatelia a volebné komisie - nie pod hlavňami samopalov," uviedol Taruta a dodal, že dočasný prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk odobrili návrh na vypísanie "konzultatívneho referenda o decentralizácii moci".

Taruta vyjadril presvedčenie, že ak by skutočne došlo k oddeleniu Donbasu od Ukrajiny, v priebehu dvoch-troch týždňov "čaká oblasť katastrofa".

90 percent za
Takmer 90 percent voličov hlasovalo v nedeľňajšom v referende o štatúte regiónu za "štátnu samostatnosť" Doneckej oblasti. Oznámil to podľa ruskej agentúry RIA Novosti predseda ústrednej volebnej komisie samozvanej Doneckej ľudovej republiky Roman Ľagin.

Za samostatnosť hlasovalo 89,7 percenta účastníkov referenda, proti bolo 10,19 percenta a 0,74 percenta hlasovacích lístkov bolo neplatných.

"Počítanie hlasovacích lístkov bolo prekvapivo jednoduché. Ľudí, ktorí hlasovali proti, bolo pomerne málo, aj percento neplatných hlasovacích lístkov bolo malé, takže sčítanie sme boli schopní urobiť pomerne rýchlo a ľahko," konštatoval Ľagin na tlačovej konferencii v Donecku.

V Luhanskej oblasti účasť na referende dosiahla 81 percent, za nezávislosť tam podľa odhadov hlasovalo 94-98 percent voličov, informovala dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na šéfa ÚVK Luhanskej ľudovej republiky Alexandra Malychina.

Streľba v Krasnoarmijsku

Najmenej dve obete si vyžiadala nedeľňajšia streľba na námestí pred radnicou v meste Krasnoarmijsk (rusky Krasnoarmejsk) v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na stránku mesta 06239.com.ua.

Jedna z obetí zomrela na mieste. Druhý zranený muž zomrel počas prevozu do nemocnice. Ďalšieho civilistu postrelili do nohy a nachádza sa v nemocnici.

Agentúra AP uviedla, že k streľbe v Krasnoarmijsku došlo niekoľko hodín po tom, ako tam neznámi ozbrojenci zastavili hlasovanie v referende o zvrchovanosti Doneckej oblasti a obsadili radnicu. Jeden z nich tvrdil, že sú z Národnej gardy Ukrajiny. Podvečer ich prišli posilniť ďalší ozbrojenci, ktorí sa doviezli v aute, pričom sa dostali do potýčky s ľuďmi stojacimi pred radnicou.

Podľa redaktora novín Ukrajinska pravda sa k budove radnice snažilo v aute dostať niekoľko ozbrojencov v maskáčoch. Malo ísť o príslušníkov osobitného policajného práporu Dneper, iné zdroje hovoria o členoch ukrajinskej Národnej gardy. Autu ale cestu zablokovali miestni obyvatelia. Aby si muži zabezpečili priechod k radnici, začali okolo seba strieľať do vzduchu.

Zástupca šéfa Dnepropetrovskej regionálnej správy Boris Filatov však poprel tvrdenia, že na streľbe v Krasnoarmijsku sa podieľali príslušníci práporu Dneper. "Prápor Dneper nebol v Krasnoarmijsku. Pomáha vojakom v stavaní cestných zátarás," napísal Filatov na Facebooku.

Ďalej poznamenal, že ukrajinská Národná garda nemá prápor Dneper: "Existuje Národná garda. Existuje prápor Dneper ministerstva vnútra. Existuje územná obrana ministerstva obrany".

Aj ukrajinské ministerstvo vnútra poprelo správy, že do stretov v Krasnoarmijsku boli zapojení príslušníci osobitného policajného práporu Dneper. "Táto špeciálna policajná jednotka neopustila územie Dnepropetrovského regiónu," píše sa vo vyhlásení na internetovej stránke ministerstva vnútra.

Rezort v tejto súvislosti oznámil, že sa začalo vyšetrovanie udalostí v Krasnoarmijsku ako "úkladnej vraždy".

Podľa agentúry UNIAN vstúpili v nedeľu do Krasnoarmijska členovia Národnej gardy Ukrajiny. Tí však zaisťovali ochranu mestského úradu a mestského policajného oddelenia.

Putin čaká na analýzu výsledkov

Rovnaké referendum sa v nedeľu konalo aj v susednej Luhanskej oblasti, kde proruskí separatisti vyhlásili Luhanskú ľudovú republiku. Jeho výsledky budú známe až dnes dopoludnia, no predseda tamojšej volebnej komisie oznámil, že plebiscit je možné považovať za platný, keďže sa na ňom zúčastnilo 81 percent voličov.

Ruský prezident Vladimir Putin sa k obom referendám vyjadrí až po analýze ich výsledkov, povedal pre noviny Kommersant jeho hovorca Dmitrij Peskov. Hoci Putin vyzval organizátorov referend, aby hlasovanie odložili, podľa Peskova im vojenský zásah ukrajinských bezpečnostných zložiek nenechal inú možnosť.

Vyhrážky EÚ a USA novými sankciami voči Rusku kvôli diani na východe Ukrajiny označil Peskov za "absolútnu hlúposť". "Prečo Západ nezabránil použitiu obrnených transportérov v Slovjansku a Kramatorsku a nezamedzil streľbe na nevinných ľudí? Nevyužili svoj vplyv a všetko je to chyba Ruska," uviedol Peskov.

01 - Modified: 2006-05-11 21:09:21 - Feat.: 0 - Title: Berlín je pri rozširovaní EÚ opatrný
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 02 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-02-20 16:00:02 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Znamená pád Avdijivky, že Rusko otáča priebeh vojny? Kde chystá ofenzívu 05 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 21:14