StoryEditor

V dome ukrajinského exministra našli 42 kíl zlata a milióny v hovovosti

23.03.2014, 07:19

Vyšetrovatelia u ukrajinského exministra energetiky Eduarda Stavyckého našli 42 kilogramov zlata a 4,8 milióna dolárov v hotovosti. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.
Stavyckyj, ktorý bol zodpovedný okrem iného za rokovania s Ruskom o dodávkach surovín, sa teraz zdržiava v zahraničí. Zabavené mu boli tiež drahé kamene a luxusné hodinky, uviedlo dnes ministerstvo vnútra, ktoré vykonalo dohromady 32 razií proti údajnej "zločineckej skupine".

Papaláši v luxuse

Ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov na Facebooku napísal, že ho správa šokovala. „Koľko by si asi človek musel nakradnúť, aby mal doma taký 'bagateľ' na vreckové," poznamenal minister. Už vo februári sa Ukrajinci nestačili čudovať, keď "vtrhli" do Janukovyčovho paláca. Lesopark bol plný sôch koní či jeleňov, živé zvieratá sú tu len v klietkach. Uprostred lesoparku je napríklad veľká klietka na veveričky. Podobne vyzeralo aj sídlo bývalého ukrajinského generálneho prokurátora Viktora Pšonku.

Ukrajinské hospodárstvo patrí k energeticky najnáročnejším na svete. Pre výrobu jednotky HDP Ukrajina spotrebováva dvakrát až trikrát viac energie ako krajiny EÚ a tým sa Ukrajina radí k najväčším spotrebiteľom elektrickej energie v Európe. V spotrebe primárnych energií hrá neobvykle dominantnú úlohu zemný plyn (vyše 40 % oproti cca polovici v krajinách EÚ), ​​ktorého rozhodujúca časť (80 %) krajina dováža z Ruska, ktoré je, aj napriek istej snahe o zmenu tohto stavu, stále de facto jeho monopolným dodávateľom. Druhým najväčším zdrojom primárnej energie je uhlie, ktorého má krajina šieste najväčšie rezervy na svete (cca 25 % podiel v primárnej spotrebe energie). Podiel uránu - cca 18 % a ropy cca 12 %, voda a ďalšie obnoviteľné zdroje sa na spotrebe primárnej energie podieľa cca z 5 %. Krajina je z 60 % závislá na dovoze týchto zdrojov energie.

Ukrajina má strategický význam pre krajiny Európskej únie, keď cez jej územie prúdi 80 % plynu dovážaného do krajín spoločenstva z Ruska. Uvedením do prevádzky plynovodu Nord Stream a sústavy OPAL - GAZELA sa tento význam však značne znížil a bude aj naďalej klesať. Väčšina ropy dovážanej do Česka, Slovenska a Maďarska prúdi aj cez Ukrajinu.


Na hraniciach sa zhromažďujú ruské jednotky

Popredný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie oznámil , že na východnej hranici Ukrajiny sa vo veľkom zhromažďujú ruské jednotky. Podľa Philipa Breedlovea majú Rusi dostatok sily, aby prešli Ukrajinou až do Podnesterska.
„Ruské jednotky na ukrajinskej hranici sú veľmi, veľmi početné a veľmi, veľmi pripravené," vyhlásil podľa agentúry Reuters šéf spojeneckého velenia v Európe, generál Philip Breedlove.

Protivník, či partner?

Podľa neho sa Aliancia obáva, že by Rusi mohli bez problémov preraziť až do Podnesterska, separatistického moldavského regiónu, ktorý na začiatku 90. rokov za podpory Moskvy jednostranne vyhlásil nezávislosť." Rusko sa správa viac ako protivník než ako partner," dodal americký generál.
Rusi podobné informácie odmietajú. „Ruské ministerstvo obrany dodržuje všetky medzinárodné dohody obmedzujúce počet jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou," povedal v nedeľu prvý námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov.
Varovanie generála Breedlovea však potvrdzuje aj vyhlásenie admirála Igora Kabanenka, bývalého zástupcu šéfa ukrajinského generálneho štábu. Podľa neho majú Rusi na Kryme a na hraniciach Ukrajiny vybavenie a zbrane určené výhradne k ofenzívnym operáciám.
Podľa Kabanenka sú na krymskom letisku Gvardejskoje rozmiestnené ruské lietadlá SU - 24. „SU - 24 je veľmi silné bojové lietadlo, ktoré môže operovať do vzdialenosti tisícky kilometrov. To je veľmi vážna vec, ktorá ohrozuje vnútrozemie nášho štátu. Takéto útočné zbrane nemajú na Kryme čo robiť," citovala ukrajinská agentúra Unian Kabanenka.
V pondelok sa začne na Kryme platiti rubľom
Podľa admirála je pri východných hraniciach Ukrajiny rozmiestnený 3. a 20. ruský armádny zbor. „Každý deň dostávam informácie, že k našej hranici prichádzajú nové jednotky s ofenzívnymi zbraňami, tankami, delostrelectvom a tak ďalej," zdôraznil bývalý zástupca šéfa ukrajinského generálneho štábu.


 Jurij Mamčur, ukrajinský veliteľ leteckej základne Beľbek pri Sevastopole na polostrove Krym, ktorého sa 22. marca zmocnili príslušníci ruských špeciálnych síl, bol zatknutý a prevezený do vojenskej väznice v Sevastopole. Americkej televízii ABC News to uviedla jeho manželka, informoval na svojej stránke denník Ukrajinska pravda.

Podľa nej jej Mamčur zatelefonoval a povedal, že ho zatkli a previezli do vojenskej väznice. Spojenie s ním sa potom prerušilo. Mamčurovi podriadení ABC News povedali, že neopustia Rusmi obsadenú základňu, kým sa ich veliteľ nevráti. Na základňu Beľbek v sobotu násilne prenikli ruskí vojaci, ktorí vstupnú bránu prerazili pomocou obrneného vozidla BTR-80. Podľa svedkov sa na obsadení základne podieľalo najmenej šesť týchto vozidiel. Pri útoku utrpeli zranenia jeden novinár a jeden ukrajinský vojak.

Príslušníci "krymskej sebaobrany" a špeciálnych síl ruskej armády v sobotu počas dvojhodinovej akcie takisto obsadili ukrajinskú vojenskú loď Slavutyč. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého boli útočníci ozbrojení, no k zraneniu členov posádky nedošlo. Rusko v sobotu deklarovalo, že nad anektovaným Krymom má úplnú vojenskú kontrolu. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská vlajka veje nad 147 vojenskými zariadeniami, ktoré mala predtým pod kontrolou ukrajinská armáda. Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení podľa DPA uviedlo, že menej ako 2000 z 18.000 ukrajinských vojakov prítomných na Kryme vyjadrilo požiadavku opustiť polostrov a odísť na Ukrajinu.

Krym je pod vojenskou kontrolou

Väčšina čiernomorskej flotily a 147 vojenských zariadení je oficiálne pod kontrolou Ruska. Dve ukrajinské základne sa ale Rusom odmietli vzdať. V krajine sú už aj pozorovatelia OBSE. Rusko ale nechce misiu na Kryme, ktorý od piatku považuje za svoje územie. Rusko v sobotu oficiálne prevzalo vojenskú kontrolu na Kryme. Z 18 tisíc ukrajinských vojakov zostali na ukrajinskej strane len dvetisíc.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil veleniu čiernomorskej flotily, aby všetkým ukrajinským vojakom, ktorí chcú Krym opustiť, zaistila bezpečný eskort k ukrajinským hraniciam. Moskva teraz kontroluje 147 armádnych zariadení, kde vlaje ruská vlajka. Pod kontrolou Ruska je tiež väčšina ukrajinskej námornej flotily. Dramatická situácia bola na dvoch leteckých základniach. Na základni Belbek blízkosti Sevastopole sa Ukrajinci odmietali vzdať. Rusi základňu obkľúčili, ukrajinský veliteľ ale dlho trval na tom, že nemá v úmysle odísť.

Na pozemok základne k večeru miestneho času prenikli ruské obrnené vozidlá, ktoré podľa agentúry AP prerazila betónové múry a hlavnú bránu základne. Podľa svedkov bolo zo základne počuť výstrely. Jeden muž vraj namieril zbraň na ukrajinské sily. Neozbrojení ukrajinskí vojaci sa však podľa agentúry Reuters postavili pred ruské jednotky do radu a obrátili sa k nim chrbtom.

Východ Ukrajiny ďalší na rade?
Scenár rýchleho, v podstate trojtýždňového privlastnenia Kryme je čím ďalej, tým pravdepodobnejší aj na oveľa dôležitejšiej priemyselnej východnej Ukrajine. V Donecku demonštrovalo asi 5 tisíc ľudí za vyhlásenie referenda rovnako ako na Kryme a pripojenie východnej Ukrajiny k Rusku.

V dome ukrajinského exministra našli 42 kíl zlata a milióny v hovovosti 12:54 Lukašenko: Anexia Krymu je zlý precedens Bieloruský prezident Alexander Lukašenko kritizoval dnes anexiu Krymu zo strany Ruska s tým, že to považuje za "zlý precedens". Zároveň však konštatoval, že Krym je de facto už teraz súčasťou Ruska. Lukašenko na tlačovej konferencii v Minsku podľa agentúry Reuters uviedol, že Ukrajina, ktorá má s Bieloruskom pomerne dlhú hranicu, by mala zostať "jednotným, nerozdeliteľným, celistvým štátom nepatriacim do žiadneho bloku". "Krym nepredstavuje nebezpečenstvo v tom zmysle, že sa stal súčasťou Ruska, ale predstavuje vytvorenie zlého precedensu," povedal bieloruský prezident. Zároveň uznal, že Krymský polostrov je de facto už teraz súčasťou Ruskej federácie. "Môžete to uznať, alebo neuznať. Nič to na tom fakte nezmení," uviedol Lukašenko.
01 - Modified: 2006-03-09 09:45:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk podnikateľského sektora vzrástol v roku 2005 v úhrne medziročne o 40,2 %
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:02