StoryEditor

Janukovyč neodstúpi, myslí si ruský analytik

14.02.2014, 15:44
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zrejme neodstúpi a opozícia je rovnako neschopná ako vláda, konštatoval v rozhovore pre TASR Fiodor Lukianov - ruský zahraničnopolitický analytik a šéfredaktor časopisu Russia in Global Affairs.

"Dokážem si predstaviť, že by Janukovyč odstúpil, ale nemyslím si, že je to pravdepodobné. Čo si ale neviem predstaviť, je to, že by súčasná opozícia prevzala moc. Opozícia je politicky neschopná - rovnako ako administratíva. Nezdá sa, že by opozícia mala vo svojich radoch silného politika. Jej víťazstvo bude znamenať to, že Ukrajina sa ocitne v totálnom chaose, pretože títo ľudia nie sú schopní vládnuť bez súpera," uviedol Lukianov.

Najvýraznejšou osobnosťou opozície je líder Ukrajinskej demokratickej aliancie za reformy (UDAR) Vitalij Kličko. Lukianov ho považuje za "náhodnú postavu". "Je to skôr pop-star než politik. Ak sa pri nejakej príležitosti stane politickým lídrom, bude len bábkou v rukách síl zo zákulisia," myslí si analytik.

Kličko sa spomína aj v telefonickom rozhovore, ktorého záznam sa nedávno objavil na internete a vyvolal diplomatický škandál. Námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoria Nulandová v dôvernom rozhovore s americkým veľvyslancom na Ukrajine Geoffreym Pyattom vyhlásila, že by nebol dobrý nápad, keby Kličko figuroval v budúcej vláde. Nulandová sa vyslovila aj za to, aby sa do politického riešenia v Kyjeve zapojila OSN a zároveň obišla Európska únia.

Spolu s prvou nahrávkou sa na internete objavila aj ďalšia, ktorá odhaľuje rozkol v postojoch Európskej únie a Spojených štátov na riešenie krízy na Ukrajine. Námestníčka šéfky európskej diplomacie Helga Schmidová sa na nahrávke sťažuje na americkú kritiku, podľa ktorej EÚ nepodporuje sankcie voči jednotlivcom z Ukrajiny v reakcii na násilie voči protivládnym demonštrantom.

Čo si o obsahu nahrávok myslí Lukianov? "Európska únia nie je schopná niečo urobiť, ale predstiera, že hrá úlohu. Spojené štáty preferujú činy, kým Európska únia rada rozpráva." Incident s nahrávkami však vzťahy medzi USA a EÚ podľa Lukianova nepoškodí, "pretože EÚ nemá odvahu správať sa nezávisle od USA".

V médiách sa často zdôrazňuje scenár rozdelenia Ukrajiny na východ a západ. Lukianov tvrdí, že krajina je už dávno rozdelená. "Preto v tejto krajine nedošlo od získania nezávislosti k žiadnemu pokroku. Či bude toto rozdelenie formalizované, nemám tušenie. Nie je to nutné, ale je to oveľa pravdepodobnejšie než pred desiatimi rokmi," dodal analytik pre TASR.

Lukianov vo svojej analýze na stránke tlačovej agentúry RIA Novosti píše, že od získania nezávislosti si Ukrajinci zvykli na nekonečné manévrovanie. Kyjev označil za svoj cieľ európsku integráciu, ale zároveň sa snažil udržiavať "osobitné" vzťahy s Moskvou. Ukrajina ale nemohla prerušiť vzťahy s Ruskom náhle, ako to urobili pobaltské štáty. Takáto snaha niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka sa skončila politickým fiaskom a potvrdila deštruktívne následky takého prístupu, tvrdí Lukianov.

Človek ale nemôže podľa neho donekonečna sedieť na dvoch stoličkách - Ukrajina si bude musieť vybrať, pretože to od nej jej partneri vyžadujú. Rozhodnutie však musí byť prijaté s rozvahou a po dôkladnej analýze možných následkov, a nie pod vplyvom politických sloganov, konštatoval Lukianov.

01 - Modified: 2006-01-23 07:43:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý indiánsky prezident Bolívie zložil prezidentský sľub
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:06