StoryEditor

Prvý indiánsky prezident Bolívie zložil prezidentský sľub

23.01.2006, 08:43

Ľavičiar Evo Morales zložil v nedeľu na inauguračnej ceremónii prezidentský sľub a stal sa prvým indiánskym prezidentom Bolívie. Tento 46-ročný bývalý líder pestovateľov koky, ktorý prevzal moc v najchudobnejšej krajine Južnej Ameriky, prisľúbil zvýšiť štátnu kontrolu v krajine, udržať na uzde americký vplyv a zrušiť obmedzenia pre trhovú plodinu, z ktorej sa kedysi živil.
Pred jeho inauguráciou vyvolala v médiách po celom svete ohlas jeho minulosť pestovateľa koky a proklamované priateľstvo s vodcami Venezuely Hugom Chávezom a Kuby Fidelom Castrom. Vlnu kritiky vyvolalo aj to, že sa Morales ešte pred nástupom do svojej funkcie vybral na turné po vyše desiatich krajinách sveta, čím nerešpektoval zaužívané pravidlá.
Morales zvíťazil v bolívijských prezidentských voľbách aj vďaka svojej kampani proti obmedzovaniu pestovania koky. Tá je tradičnou poľnohospodárskou plodinou pre miestnych Indiánov a okrem výroby kokaínu slúži aj na iné účely.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:41