StoryEditor

V jedenástich viedol útok proti Talibanu. Teroristi si naňho počkali

05.02.2016, 19:00
Afganistan smúti pre jedného zo svojich vojnových hrdinov.

Prekvapivo ním nie je veterán zocelený bitkami ale len jedenásťročný chlapec. Ešte nedávno velil niekoľkých mužom pri obrane svojej dediny pred Talibanom. Bitku prežil, ale Talibanci mu jeho vzdor neodpustili.

Chcel pomstiť otca

Celkom 43 dní odolávala malá ozbrojená jednotka z dištriktu Khas Uruzgan proti presile Talibanu. V tom čase jej velil Wasil Ahmad, ešte len jedenásťročný afganských chlapec. Potom čo sa im podarilo obliehanie prelomiť, utiekol spoločne s rodinou z mesta a vrátil sa späť do školy. Lenže bojovníci Talibanu na starú zášť nezabudli a minulý týždeň si na Wasila počkali na trhu v meste Tarinkot.

Malého chlapca postrelil útočník na motorke. Wasil sa dostal do miestnej nemocnice, neskôr ho previezli do lepšie vybaveného zariadenia v Kandaháre. Aj napriek tomu ho lekári nedokázali zachrániť. Po oznámení smrti vojnového hrdinu sa k útoku oficiálne prihlásil Taliban. O sláve Wasila svedčí aj to, že jeho smrť oznámili lokálne úrady a na sociálnych sieťach mu tisíce ľudí vzdali hold.

Wasil sa rozhodol bojovať s Talibancami po tom, čo mu zabili otca. Svojho strýka Mullaha Samada sa pred viac ako rokom spýtal, či ho naučí zaobchádzať s automatickými zbraňami. "Spýtal som sa ho, prečo sa to chce naučiť. Odpovedal mi, že sa chce pomstiť tým, ktorí zabili jeho otca," povedal Samad reportérom CNN.

Wasil sa počas niekoľkých týždňov naučil strieľať z AK-47 a ťažkých zbraní vrátane raketometu. Strýko mu tiež vysvetlil, ako sa ovláda satelitný telefón a ako fungujú základy rádiovej komunikácie. "Bol to šikovný chlapec, všetko sa to naučil veľmi rýchlo," spomína Samad.

Bitka s Talibanom

Výcvik sa mu mal v budúcnosti vyplatiť. Vlani v lete totiž Wasilovu rodnú dedinu napadol Taliban. Prvotné útoky odrazili miestne ozbrojené zložky. Wasilov strýko však pri prestrelke utrpel zranenia, spolu s ním skončilo na ošetrovni niekoľko ďalších mužov. "V tú chvíľu velenie nad mojimi mužmi prevzal Wasil," tvrdí Samad.

Chlapec podľa neho trávil celý deň na streche ich domu a pozície Talibanu zasypával neprerušovanou paľbou. "Boli dni, kedy vypálil až tri tisícky striel," opisuje Samad, podľa ktorého neohrozený mladý bojovník zabil niekoľko Talibancov.

"Velil mojím mužom 43 dní, na konci sa nám podarilo prelomiť obliehanie. Bolo nás len 75, ale bojovali sme proti stovkám Talibancov," tvrdí Samad, ktorý bol v minulosti jedným z veliteľov Talibanu, ale v roku 2012 ho opustil.

Po prelomení obliehania, ktoré sa podľa serveru Pajhwok podarilo na sklonku mája minulého roka, Wasil aj jeho rodina a spolubojovníci utiekli do mesta Tarinkot. "Úrady ocenili našu tvrdú prácu, obetu a statočnosť. Mňa aj môjho synovca Wasila vyhlásili za hrdinu," pripomína Samad.

Wasil sa vrátil do školy. Vzdelanie potreboval, aby si splnil svoj sen. Chcel sa stať policajtom. "Bol to talentovaný chlapec. Dokonca vedel trochu po anglicky," spomína Samad. V škole však dlho nezostal. Po niekoľkých týždňoch výučby prerušili zimné prázdniny. Počas nich si na vojnového hrdinu počkal Talibanci.

Na tragickú smrť Wasila reagovala aj držiteľka Nobelovej ceny mieru Malala Júsufzaiová, ktorá prežila atentát Talibanu v roku 2012. "Nie je to len o tomto chlapcovi. Deje sa to mnohým ďalším deťom a dospelým v celom tomto regióne. Je to tragédia, že nemajú žiadne sympatie pre nevinné deti," oznámila.

Deti so zbraňou v ruke

Smrť Wasila a pripomenutie jeho bojových úspechov otvorilo v Afganistane diskusiu o detských vojakoch. Podľa Wasilových spolubojovníkov chlapec bojoval dobrovoľne, pretože chcel ochrániť svoju rodinu. Hovorca Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva Rafiulláh Bajdar však upozorňuje, že Wasil bol navlečený do policajnej uniformy a bola mu daná do ruky zbraň v rozpore so zákonmi.

Ochrancovia ľudských práv podľa Bajdara dostávajú niekedy informácie o tom, že v lokálnych policajných zložkách slúžia deti. V radoch Talibanu slúžia deti a mladiství úplne bežne. "Protivládne sily využívajú stovky detských vojakov pre množstvo úloh vrátane boja, transportu munície a dokonca pre páchanie samovražedných útokov," vysvetľuje Bajdar.

Na problematiku detských vojakov bojujúcich v Afganistane upozornila už v máji minulého roka OSN v obsiahlej správe. Podľa nej všetky strany konfliktu v Afganistane medzi rokmi 2010 až 2014 využívali služby stoviek detských vojakov, tri štvrtiny z nich pripadali na Taliban. V 38 prípadoch OSN potvrdila prácu detských vojakov vo vládnych bezpečnostných zložkách, v 27 potom v radoch afganskej polície.

Afganská vláda však obvinenia zo zamestnávania detí odmieta. "Deti do svojich radov neprijímame," tvrdí hovorca ministerstva vnútra Sedíq Sedíqí.

01 - Modified: 2008-01-31 07:30:24 - Feat.: 0 - Title: Dzurinda ako bremeno
01 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-03-31 10:59:21 - Feat.: - Title: V Afganistane sú pre porušenie zákonov zadržiavaní niekoľkí Američania, informuje Taliban 03 - Modified: 2024-03-26 09:36:37 - Feat.: - Title: Cieľ útoku: Moskva. Z teroristov v Islamskom štáte sú dnes nervózni aj Talibanci, prečo sa upli na Rusko? 04 - Modified: 2024-03-23 12:04:03 - Feat.: - Title: Berlín, Londýn aj Taliban odsúdili teroristický útok v Moskve 05 - Modified: 2024-02-27 07:01:34 - Feat.: - Title: Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN žiada odvolanie dekrétov Talibanu diskriminujúcich ženy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:59