StoryEditor

Ruskí uctievači Islamského štátu. Verbovači džihádistov majú žatvu

13.11.2015, 23:00
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
Moskva je po Istanbule najväčším moslimským mestom Európy. Zo 14 miliónov obyvateľov sú najmenej dva milióny vyznávači Alaha a proroka Muhammada.

A väčšina z nich sú usporiadaní a slušní ľudia, ktorí pracujú usilovnejšie než hociktorý pravoslávny domorodec. Tvrdí to expert Inštitútu národnej stratégie a šéfredaktor ruského časopisu "Moslimský svet" Rais Sulejmanov, jeden z najväčších odborníkov na radikálny islam v Rusku. Sulejmanov odhadol, že päťtisíc moskovských moslimov patrí do kategórie krajne radikálnych.

Práve v týchto kruhoch majú podľa webu lidovky.cz verbovači Islamského štátu najväčšie úspechy. Náborári extrémistov sú najaktívnejší v etnicky homogénnych komunitách, ktorých je v ruskej metropole celý rad. Jedna z najpočetnejších a na extrémizmus aj najúrodnejších je komunita Tadžická.

Početné zastúpenie majú Tadžici aj v Sýrii, kde bojujú v radoch Islamského štátu. Zaujímavé je, že väčšina z nich neprišla na sýrske bojisko priamo z chudobného Tadžikistanu, ale z oveľa bohatšieho Ruska.

Podľa Sulejmanova je úplne zjavné, že Tadžici sa najčastejšie radikalizujú v Moskve - odchádzajú z domova ako zúfalí, chudobní ľudia, ktorým nezostáva nič iné, ako sa nechať najať ilegálne na otrockú prácu na niektorej z ruských stavieb. A robiť to, čím bežný Rus opovrhuje.

Snáď sústavné ponižovanie, absencia perspektívy, drina bez konca s malým zárobkom (mnohonásobne nižším, než by si za rovnakú činnosť mohli povedať majitelia ruských pasov), to všetko dohromady je skvelou predohrou k radikalizácii dotyčného. Je to doslova prípravka na členstvo v extrémistických organizáciách.

V mešitách, kaviarňach i na sociálnych sieťach
Podľa Sulejmanova je v metropole rad miest, kde sa môže aj nováčik dostať medzi ľudí s krajne radikálnymi názormi. Napríklad všetkým známe, ale predsa ilegálne mešity a modlitebne, ktoré sú zvyčajne v súkromných bytoch, rodinných domoch alebo lacných kaviarňach či čajovniach. Verbovači sa ale vydávajú často aj medzi bežných veriacich do mešít oficiálnych, dokonca aj do Veľkej mešity ležiacej na triede Mieru.

Oveľa intenzívnejšia a lacnejšia aj bezpečnejšia je náborová kampaň cez internet. Sociálne siete VKontakte alebo Odnoklasniki sú ideálnou možnosťou osloviť ľudí, ktorí na to doslova čakajú. V oboch sociálnych sieťach sú početné skupiny Islamského štátu.

Prostredníctvom programov WhatsApp, Vıber či Skype sa šíria reklamné klipy, verbovači sa ich prostredníctvom bližšie zoznamujú so svojimi klientmi. Stále obľúbenejšie sú práve mobilné aplikácie, ktoré sú na rozdiel od sociálnych sietí ťažšie sledovateľné - napríklad služba Telegram, upozornila pred niekoľkými dňami stanica Slobodná Európa.

Radikáli nemusia lákať ľudí len do IS. Veľmi populárna je tiež v Rusku zakázaná Strana islamského oslobodenia (Hib ut-Tahrír). Snažia sa vystupovať ako slušná, umiernená a mierumilovná strana, v skutočnosti vyzýva k čo najrýchlejšej likvidácii všetkých nemoslimských vlád na svete, najradšej politickou cestou.

A pokojnou cestou potom bude možné zriadiť všade vládu islamu, a vytvoriť tak Svetový islamský kalifát. Predstava, ktorá zhruba zodpovedá ideám Karla Marxa, ale predovšetkým Vladimira Lenina, o svetovom víťazstve boľševickej revolúcie na celej planéte.

Hib ut-Tahrír je organizácia, v Moskve veľmi populárna práve preto, že nehlása vojnu. Chce svet meniť pokojnou cestou. Pritom mnohí jej členovia boli zadržaní ako teroristi.

Nielen chudobní a zúfalí
Okrem chudobných a zúfalých idú do Sýrie bojovať v radoch IS podľa Sulejmanova aj ľudia žijúci v rodiacej sa strednej triede. Aj najslávnejšia utečenkyňa a vzápätí aj nájdená dcéra Varvara Karaulová sa rozhodne nevydala na cestu kvôli zárobku. Rovnako ako moskovský herec Vadim Dorofejev alebo veliteľ tadžických jednotiek zvláštneho určenia OMON plukovník Gulmurod Chalimov.

Sulejmanov vysvetľuje, prečo je toľko ľudí ochotných nasledovať verbovača do Sýrie: jedným z hlavných faktorov je obdivuhodná moslimská solidarita. Táto idea sa šíri tak intenzívne, že zamedzuje aj podávať svedectvo o členoch IS, ktorí sa pohybujú niekde v okolí.

To je príťažlivé aj pre mladú generáciu - priateľstvo je jednoducho viac ako dekadentný materializmus, ktorým ochorel Západ, ale hlavne Rusko. Nachádzať zmysel života v návštevách svätostánkov konzumu je ťažšie ako v obrane viery. "Mnohým čerstvým moslimom, ktorí prijali islam len nedávno, je vlastný komplex nováčika. Potrebujú nejako dokázať, že sú pápežskejší než pápež. To ich poháňa k ešte väčšiemu násiliu ako dôkazu lásky k Alahovi než ostrieľaných moslimských extrémistom," hovorí Sulejmanov.

Najviac znepokojujúci je ale údaj, ktorý potvrdil nedávno sám ruský prezident Vladimir Putin. V Sýrii na strane IS bojuje zhruba päť tisíc občanov Ruska. Väčšina z nich sú muži, utiekli sem ale aj ženy, niekedy celé rodiny s deťmi. Skutočne nebezpeční začnú byť pre Rusko, až sa tam vrátia. Je potrebné očakávať novú vlnu násilia v Rusku a vzkriesenie staré idey o samostatnom severnom Kaukaze.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:10