StoryEditor

Hrozba ruského vojenského zásahu na Ukrajine narástla, varuje Poľsko

06.08.2014, 11:57
Autor:
tasr, stltasr, stl
Rusko v týchto dňoch robí vojenské manévre pri hraniciach s Ukrajinou. Podľa Tuska nikto nevie, ako by mal Západ na prípadnú intervenciu reagovať.

Poľský premiér Donald Tusk má dôvod domnievať sa, že hrozba intervencie ruskej armády na Ukrajine počas uplynulých niekoľkých dní vzrástla, napísala dnes agentúra Reuters.

"Máme dôvod mať podozrenie - dostali sme počas uplynulých niekoľkých hodín takúto informáciu -, že hrozba priamej intervencie (ruskej armády na Ukrajine) je bezpochyby vyššia, než tomu bolo pred niekoľkými dňami," povedal Tusk na tlačovej konferencii vo Varšave.

Ruské manévre
Rusko v týchto dňoch uskutočňuje vojenské manévre v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo zvýšilo obavy v teréne i na strane západných krajín. Moskva tiež v súvislosti s "humanitárnou situáciou" na Ukrajine požiadala o mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN.

"Ak by došlo k priamej intervencii ruských síl na Ukrajine, potom by to zjavne bola kvalitatívne nová situácia a podľa môjho názoru nikto dnes nemá dobrú, jednoznačnú odpoveď, ako by na to mal reagovať Západ," dodal poľský premiér.

Ako ďalej uviedol, sankcie uvalené Európskou úniou na Rusko budú pre ekonomiku Európy nákladné, nedostatočná reakcia na činy Ruska počas ukrajinskej krízy by však mali "katastrofálne" následky.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok vláde, aby voči najnovšiemu kolu západných sankcií proti Rusku pripravila odvetné opatrenia.

Nemecko: Rusi nemôžu konať
Rusko sa musí vyhnúť akémukoľvek kroku, ktorý by mohol vyústiť do ďalšej eskalácie krízy na Ukrajine, povedala dnes hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Požadujeme najväčšiu možnú transparentnosť a vyzývame Rusko, aby sa zdržalo všetkých krokov vedúcich k ďalšej eskalácii - mohla by to byť kombinácia vojenských cvičení a koncentrácie vojakov," povedala hovorkyňa.

Poľský premiér Donald Tusk dnes vyhlásil, že existuje dôvod domnievať sa, že hrozba intervencie ruskej armády na Ukrajine počas uplynulých niekoľkých dní vzrástla.

"Máme dôvod mať podozrenie - dostali sme počas uplynulých niekoľkých hodín takúto informáciu -, že hrozba priamej intervencie (ruskej armády na Ukrajine) je bezpochyby vyššia, než tomu bolo pred niekoľkými dňami," povedal predseda poľskej vlády na tlačovej konferencii vo Varšave.

01 - Modified: 2006-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bývalému funkcionárovi HZDS hrozí väzenie
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:13