StoryEditor

Rakovina pľúc zabije v Srbsku ročne tisíce ľudí

15.05.2013, 08:55
Autor:
TASRTASR

Drastické zvýšenie počtu prípadov rakoviny prsníka, krčku maternice, hrubého čreva či prostaty sa očakáva v nasledujúcich rokoch v Srbsku, citoval dnes spravodajský server Vesti online predsedu Asociácie za boj proti rakovine Slobodana Čikariča.

Znepokojivá prognóza je dôsledkom využívania munície s ochudobneným uránom v čase bombardovania bývalej Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR) zo strany NATO v roku 1999.

Na rakovinu pľúc zomrie v Srbsku každoročne v priemere 4600 osôb oboch pohlaví, na rakovinu hrubého čreva 2600 ľudí. Rakovina prsníka zabije v Srbsku ročne v priemere 1600 žien, píšu Vesti.

Čikarič, ktorý je zároveň aj expertom na rádiologickú onkológiu, chcel znepokojivou prognózou upriamiť pozornosť ľudí na nutnosť pravidelných preventívnych prehliadok, píše server. Štát však tento problém minimalizuje - ako sa niektorí domnievajú, kvôli zameraniu smerom k EÚ a skutočnosti, že za výrazne väčšie percento úmrtí na nádorové ochorenia v krajine môžu predovšetkým kľúčové krajiny únie na čele s USA.

"Výskumy preukázali, že do roku 2006 nebolo na počte ochorení ani na počte úmrtí nič čudné. V tom roku došlo ale k nárastu od 80 do 100 percent z pohľadu ochorení aj mortality," upozornil Čikarič.

"Vtedy vznikla otázka, ktoré karcinogény sú toho príčinou... Národ zvýšil konzumáciu cigariet o sto percent? Drasticky sa zvýšila spotreba alkoholu, alebo urobil svoje faktor nadváhy? Samozrejme, že nie. Ale v práve v tom období bolo Srbsko vystavené žiareniu po tom, čo na ňu počas vojny spadlo 15 ton munície s ochudobneným uránom," upozornil Čikarič.
Tak, ako počet ochorení doslova "vybuchol" v roku 2006, môže sa očakávať, že explózia nádorových ochorení nastane aj v priebehu budúceho roka - 15 rokov po tom, čo "nám milosrdní anjeli posielali dary z neba," uzavreli Vesti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. máj 2024 12:17